Recept: Vissoep of Bouillabaise

Grappig is dat, via allerlei zoekmachines komen er bezoekers hier op MaJoh, op zoek naar iets over vissoep. Laat ik nu afgelopen zondag op de Boekenmarkt a/d Amstel ‘ het grote vis-, Schaal- en Schelpdieren kookboek hebben gekocht. Overheerlijke visrecepten, stap-voor-stap beschreven.
Pak ik zojuist het boek erbij, zitten er een heleboel ‘geeltjes’ in, blijkbaar is Lief al aan het uitzoeken geweest wat we binnenkort voor vis gaan eten 🙂
Wij hebben dit recept overigens nog niet gemaakt, verse kreeft is nou niet iets wat je zo 1,2,3 koopt…

Bouillabaise

4 personen

Bouillon

  • 500 gr graten, koppen en vellen van vis
  • 1 3/4 l water
  • 1 kleine ui, in ringen gesneden
  • 1 kleine wortel, in plakjes gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 6 zwarte peperbolletjes
  • 1 blaadje foelie
  • 1 takje tijm
  • 1 schijf citroen
  • Bouillabaise

  • 50 gr boter (of olie)
  • 1 wortel in plakjes gesneden
  • 3 stelen prei, gewassen en in dunne ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • mespunt saffraan
  • circa 1 dl droge witte wijn
  • 1 blikje tomaten (225 gr)
  • 1 verse kreeft
  • 500 gr kabeljauw- of heilbotfilet
  • 500 gr verse mosselen, schoongeborsteld
  • 500 gr tapijtschelpen (wat zijn dat?!) schoongeborsteld
  • 8 nieuwe aardappeltjes, schoongeborsteld en niet geschild
  • fijngehakte peterselie
  • 250 gr gepelde gamba’s
    • 1. Maak eerst de visbouillon. Doe alle genoemde ingredienten in een grote pan en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de visbouillon 20 minuten trekken. Zeef de bouillon en gooi de visresten en de groenten weg (dat laatste vooral omdat het gif uit de vis (lees zee) in de groente is getrokken, vertelde iemand mij lang geleden. Is dat werkelijk zo? Geen idee. Maar bouillon is in ieder geval bouillon. En geen bouillon met groente.).
      2. Smelt de boter en voeg de wortel, de prei en de knoflook toe. Fruit 5 minuten op laag vuur.
      3. Voeg de saffraan en dde wijn toe en laat ca. 5 minuten zachtjes koken.
      4. Voeg de visbouillon en de overige onder het kopje bouillabaise genoemde ingredienten toe, met uitzondering van de gamba’s. Breng aan de kook en laat koken tot de schaal van de kreeft dieprood is gekleurd, de mosselen en de tapijtschelpen open staan en de aardappelen gaar zijn. Draai het vuur uit en voeg de gamba’s toe.Laat de gamba’s met het deksel op de pan gaar worden. Verdeel de kreeft in vieren. Verdeel de stukken kreeft met de overige bouillabaisse over 4 diepe borden. Geef er desgewenst stokbrood met knoflookboter bij.
    Afdrukken