Grappig is dat, via allerlei zoekmachines komen er bezoekers hier op MaJoh, op zoek naar iets over vissoep. Laat ik nu afgelopen zondag op de Boekenmarkt a/d Amstel ‘ het grote vis-, Schaal- en Schelpdieren kookboek hebben gekocht. Overheerlijke visrecepten, stap-voor-stap beschreven.
Pak ik zojuist het boek erbij, zitten er een heleboel ‘geeltjes’ in, blijkbaar is Lief al aan het uitzoeken geweest wat we binnenkort voor vis gaan eten 🙂
Wij hebben dit recept overigens nog niet gemaakt, verse kreeft is nou niet iets wat je zo 1,2,3 koopt…
Bouillabaise
4 personen
Bouillon
Bouillabaise
- 1. Maak eerst de visbouillon. Doe alle genoemde ingredienten in een grote pan en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de visbouillon 20 minuten trekken. Zeef de bouillon en gooi de visresten en de groenten weg (dat laatste vooral omdat het gif uit de vis (lees zee) in de groente is getrokken, vertelde iemand mij lang geleden. Is dat werkelijk zo? Geen idee. Maar bouillon is in ieder geval bouillon. En geen bouillon met groente.).
2. Smelt de boter en voeg de wortel, de prei en de knoflook toe. Fruit 5 minuten op laag vuur.
3. Voeg de saffraan en dde wijn toe en laat ca. 5 minuten zachtjes koken.
4. Voeg de visbouillon en de overige onder het kopje bouillabaise genoemde ingredienten toe, met uitzondering van de gamba’s. Breng aan de kook en laat koken tot de schaal van de kreeft dieprood is gekleurd, de mosselen en de tapijtschelpen open staan en de aardappelen gaar zijn. Draai het vuur uit en voeg de gamba’s toe.Laat de gamba’s met het deksel op de pan gaar worden. Verdeel de kreeft in vieren. Verdeel de stukken kreeft met de overige bouillabaisse over 4 diepe borden. Geef er desgewenst stokbrood met knoflookboter bij.