Frankrijk 2004

In augustus 2004 hebben Jeroen en ik een autootje gehuurd bij Bouwens in Haarlem, onze tent en campeerspullen ingepakt en zijn toen een weekje op vakantie naar Frankrijk gegaan.

vakantie augustus 2004

We kochten een boekje “Rustieke campings in Frankrijk” en kwamen hier aangereden. Aan het eind van dit straatje staat een landgoed, en rechts daarvan een appelboomgaard. Die appelboomgaard is zomers een camping. En een hele goeie ook.

vakantie augustus 2004

Heerlijk was, dat er zo weinig mensen waren. En zoveel natuur.

vakantie augustus 2004

Even uitblazen van het opzetten van de tent. Het was ineens ook warm.

vakantie augustus 2004

Het werd zo warm, dat Jeroen het waagde om z’n t-shirt uit te trekken. Dat had hij al heel lang niet gedaan. Vandaar dat witte kleurtje.

Cathedraal Amiens

Helaas werd het de dagen daarna iets minder warm, en regelmatig regen. Dus gingen we dagtochtjes maken, waarbij we de cathedraal van Amiens tegenkwamen.

Cathedraal Amiens

De cathedraal was van buiten net gerestaureerd, en s’avonds hielden ze er een lichtshow, onder het motto “we halen de oude kleuren weer terug”. In het echt zat er nauwelijks kleur zoals je kunt zien, hoewel dat in de middeleeuwen toch anders geweest moet zijn.

Cathedraal Amiens

Maar het is een geweldig mooie kerk, en ze zijn er terecht trots op.

Cathedraal Amiens

Cathedraal Amiens

Cathedraal Amiens

Jeanne d’Arc werd speciaal vereerd, we kwamen haar in dit deel van Frankrijk nog vaker tegen.

Museum Amiens

Weer buitengekomen bleek het te regenen, en besloten we om een museum in te duiken.

Museum Amiens

In het museum was een deel geschiedenis te zien, van oudheid tot nu. In de laatste zaal stonden allerlei beelden, van beroemde beeldhouwers. Deze griffioen was indrukwekkender.

Museum Amiens

Even op het terras uitblazen, en als het weer droog is gaan we verder.

Pauw

De volgende dag besloten we in de buurt een grot te gaan bekijken. Bij de ingang was een soort speeltuin/wachtruimte, waar pauwen rondlopen. Die zie je in Nederland niet veel meer, behalve bij grote landhuizen aan de Vecht. “Jeroen, als wij later een grote tuin hebben…, ik vind ze zo mooi”

Grot

We kregen een rondleiding door een gangenstelsel. De grot heeft in oorlogstijd heel lang als schuilplaats gediend. Hij zit onder een hele grote heuvel, met veel gangen, waarin af en toe een luchtkoker omhoog. Hier zie je een heilige vrouwe.

Grot

De gids vertelde dat men, heel slim, die luchtkokers had verstopt, door er molens bovenop te zetten, zodat het niet zou opvallen dat er lucht en/of rook te zien was. Hier sta ik op zo’n molen, die me een beetje aan Don Quichotte deed denken.

Grot

Best wel hoog.

Grot

Aangezien we ons in een gebied van Frankrijk bevonden waarin de eerste wereldoorlog nog heel erg aanwezig was, besloten we om een oorlogsmuseum te gaan bekijken. Hier rechts achter deze kerk zit de ingang. je loopt dan door een grote ondergrondse tunnel, naar een andere kant van het stadje.

Grot

En aan het einde van de tunnel kom je uit in een verschrikkelijk mooie, publieke tuin.

Grot

Dat was een verademing na al het oorlogsgeweld.

Grot

Deze muurschildering laat zien wat er met de toren op de achtergrond is uitgehaald. Overigens was het hele dorp zowat platgebombardeerd. De inwoners verzamelden indertijd al hun bezit en konden daarmee de toren in ere herstellen. Dat was een manier om te laten zien dat ze zich niet klein lieten maken.

Afdrukken