Paleistuin 2014

Maandag 1 december 2014
_MG_9404
Mijn lief maakte de 1 na laatste overzichtsfoto van dit jaar, de Paleistuin heeft het sinds de afgelopen week een stuk kouder gekregen. Vannacht is het 0 graden, en morgennacht -2 en ik verwacht dan ook dat de oiKers het loodje legt.

Zaterdag 1 november 2014
Gisteren heb ik twee courgettes geoogst, er komen nog wat oikerszaden aan, misschien 1 a 2 wortels en en spaghettipompoen, spruitjes maar daarmee is ’t denk ik voorlopig ook gedaan. Oja, boerenkooltjes hebben we ook nog staan en twee knolserij’s. Anyway, de oogst is een beetje klaar. Dus heb ik vandaag voor ’t eerst weer twee potjes kiemenzaad in de keuken neergezet. En ’t voornemen om iedere dag zo’n beetje iets van sla of salade bij de gewone avondmaaltijd te eten…
Voornemens zijn altijd goed 🙂

Overzichtfoto

_MG_9382

Maandag 27-10-2014
Vandaag in de goot aan de voorkant twee vuilniszakken vol bladeren geraapt, dat kan mooi bladcompost worden voor volgend jaar! Dahlia’s bijgesnoeid, nog even en ze moeten gelabelled en uit de grond. Toch heb ik dat vorig jaar niet gedaan, en ook dit jaar deden ze het prachtig. Maar ja, het was een warme winter. Of dat dit jaar ook zo gaat? Ik betwijfel ’t.

Bak 5 in de Paleistuin-Noord, daarin staat nog een courgetteplant die errug z’n best doet, ik laat ‘m nog heel even z’n gang gaan. Een deel van de dragon is verdroogd, dus gesnoeid en ook alle Oost-Indische kers in die bak heb ik verwijderd. De bloemetjes in een vaasje, de zaden in een bakje. De grond een beetje aangeharkt, maar er kwamen ineens allerlei grote, dikke wormen omhoog, en dat vond ik zielig. Dus alleen ’t onkruid van de bovenlaag verwijderd, de rest komt later.

De schuur was een zootje, van zaden op een dienblad te drogen tot weckpotten in een krat, dus heb ik ’t een en ander opgeruimd. Nog een paar bolletjes knoflook zijn over, wat kleine uitjes van de oogst van dit jaar. De lavendel kan rustig blijven hangen, volgend jaar kan ik ze makkelijk van de stengels ritsen.

De kikker liet me enorm schrikken; hij zat in het vogelwaterbadje! Ik had ‘m al een paar weken niet gezien…

De spaghettipompoen in bak 2 doet het overigens goed, er zitten drie pompoentjes aan!

Dinsdag 21-10-2014
De eerste storm wordt vandaag verwacht… De toverhazelaar heeft prachtige lichtbruine bladeren gekregen in de tussentijd, de dahlia’s zijn bijna klaar met bloeien. Wanneer moest ik ook alweer die aardperen snoeien? Ergens tussen eind november, begin december, maar vergeten het ooit op te schrijven.

Maandag 13-10-2014
En nu is het écht herfst. De dahlia’s bloeien nog, in een aantal bakken heb ik bloembollen voor het voorjaar geplant, rupsen afgevangen een paar weken geleden, de uitgeplante knoflook komt alweer op (ojee, als dat maar goed gaat), en verder is het steeds natter in de Paleistuin-Noord.

Zaterdag 4-10-2014
Dierendag! Dus hebben wij vandaag 50.000.000 nematoden of aaltjes in de paleistuinen gesproeid, in de hoop dat de lapsnuitkevers dan minder poot om op te staan hebben!

Woensdag 1-10-2014
Vanmiddag even op de fiets naar Oxalis (ze gaan helaas sluiten eind van de maand!). Daar haalde ik nog een paar tulpenbollen en kreeg van Eva Pauw een knoflookbol mee, om te vergelijken met de bio-knoflook van de Dekamarkt 🙂

In Bak 2 heeft de koriander zich uitgezaaid, verwijderde ik de oude maisstengels en stambonen (die deden het bijzonder slecht dit jaar). De spaghettipompoen mag nog heel even blijven. Vervolgens een combinatie van knalpaarse (Purple prince), witte (Global desire) en zwarte tulpen (van Debby gekregen) door de bak gepoot.

IMG_3133i

En aan de linkerkant en aan de rechterkant een rijtje van 6 knoflooktenen. Eens kijken hoe dat er volgend jaar uit gaat zien.

IMG_3136i

Zaterdag 27-9-2014
Even een overzichtsfoto

_MG_9249

Maandag 8-9-2014
Er liep rond een uur of 19.00 uur een muisje over het pad in de Paleistuin-Noord, terwijl wij nog even op de patio zaten!

Vrijdag 5-9-2014
Met Linda samen hazelnoten en walnoten geraapt, nadat ik vorige week m’n 15 lammertjesnoten had geoogst van eigen struik 🙂

28-7-2014
Eindelijk dat klapkrat met compost opgeruimd, zodat de lavendel na de bloei verplaatst kan worden. Een viezig klusje, maar fijn dat het toch écht compost aan het worden is. Dus die rode wormen, zitten nu ook in het grote vat. Mogen ze daar verder werken 🙂

5-7-2014
Even een overzichtsfoto

20140705_MG_9078

11-6-2014
Met Linda samen het compostvat naar mijn huis gebracht en ’s middags op z’n plek gezet. Heel blij mee!

IMG_2574a

8-6-2014
Even een overzichtsfoto

20140608_MG_8945

7-4-2014
Klusje van vandaag

IMG_2275a

28-3-2014
Bietjes uitgeplant, doperwtjes komen langzaam op

IMG_2232i

Maandag 3-3-2014
Kon ’t niet laten; Blauwschokkers gezaaid vandaag. De driepoot bamboestok in de grond gestoken, waar vorig jaar de ginormische zonnebloem stond, en om de pootjes heen heul veul capucijners gestopt. De grond is vochtig, want het regende vandaag (de rest van de week zal het droog blijven, zeggen ze), het is koud ’s nachts, zo’n 3 a 4 graden en bij mijn weten vinden die erwten dat lekker 🙂

Verder binnenshuis 12 wc rolletjes gevuld met ieder een pit van de Red Prado Zonnebloem, ben benieuwd hoe die op gaan komen. De bak met tuinboontjes, spruitjes, ratstail en nieuwzeelandse spinazie staat al buiten in de kou, onder de poort met de deksel erop. Kunnen ze vast wennen aan de temperatuur.

Zaterdag 1-3-2014
Paleistuin-Noord een beetje transformeren; wisseling van bakken en teelt is nodig. Het rek voor klimmers naar rechtsachter verplaatst, en daar twee soorten doperwtjes gezaaid; 2 rijen klimmers en 3 rijen stamdophertjes. Misschien is het te koud, of gaat niet nog vriezen, sneeuwen, dooien maar ik wil niet langer wachten.

De bak waar de korenbloemen, tomaten en cosmea’s in stonden heb ik schoongemaakt (alle vieze, gore kattendrollen eruit geschept), Moestuin- & kruidenmestkorrels erdoor geroerd, er moet een zak aarde en een zak compost bij en dan is deze ook geschikt voor gebruik. Dus tot die tijd zit er gaas overheen.

Vorig jaar had ik twee bloemkoolplantjes met kragen in een bak gezet; veel te laat om nog echt iets te gaan doen. Maar wat schetst mijn verbazing? Een van de plantjes hier middelste bak links op de voorgrond heeft een bloemkooltje van zo’n 7 cm, dus heb ik de blaadjes eromheen maar even dichtgeknoopt 🙂

17-2-2014
Vlinderstruik gesnoeid, de bruidssluier ook, hyssop en oregano de oude stengels weggeknipt. Alle kattenstront verwijderd (bleeeehhh!!). Toen in de Paleistuin-Noord begonnnen de aardbeiplanten die het vorig jaar niet goed deden weg te halen, bleken er van die witte larven in de wortels te zitten. De larven van de taxuskever, daar kwam ik snel achter. Niet fijn, en ik geloof alleen met aaltjes te bestrijden 🙁

Afdrukken