Drenthe 2008

Vrijdag (22-8-2008) vertrokken we met een gepakte auto, de Pluis & beiden toch wel erg moe, naar Heemstede, waar Pluisje bij opa mocht logeren. Dat vindt ze best erg leuk, voor een weekje. Daarna deden wij boodschappen in Haarlem (dat leek ons wel handig) en vertrokken rond een uurtje of 1 naar Anholt. Anholt ligt in Drente, en in Anholt ligt het Bungalowparkje www.hoordestilte.nl en daar verheugden wij ons op. Helaas bleek het verkeer met elke uitrit, afslag, dorpje en/of stadje niet te rijden, dus na 4 uur file-rijden kwamen we er eindelijk aan. Het enige dat we nog deden na aankomst, was eten, de bedden opmaken, erin kruipen en tukken.

De volgende ochtend (zaterdag 23-8-2008) besloten we de rest van de boodschappen voor het weekend in het dorpje Ruinen te gaan doen, alwaar lief een C1000 had gezien, er een beetje rond te kijken, en dan al nietsdoend bij het huisje te gaan zitten. Daar hadden we namelijk ook al een eekhoorntje zien klimmen in een boom. Jeetje, ik kon me niet meer herinneren wanneer ik voor ’t laatst een eekhoorntje in het wild zag! Maar nou wilde het geval dat er overal in het dorp papiertjes waren opgeplakt/prikt met de boodschap ‘zaterdag 23 augustus rommelmarkt in Ruinen, de Wijk’. Bij navraag blijkt de rommelmarkt even buiten het dorp in een weiland plaats te vinden, en voor 2 euro mogen we ook in het weiland parkeren. Jammer dat het ineens harder begon te regenen, maar een leuke rommelmarkt was het wel.
Eenmaal terug in het huisje besloot ik eindelijk eens dat eekhoorntje te gaan maken en Lief ging rennen achter ’t Oude Posthuus.

Zondag (24-8-2008) besloten we een stuk over de hei te gaan lopen, de schaapskooi te bezoeken en het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Wandelroute de Es, 4,5 km was daar heel geschikt voor. Het was droog, niet koud, en we waren overal op voorbereid. In elk geval was het prima wandelweer. Onderweg na http://www.schaapskudderuinen.nl/ de schaapskooi (de schapen waren allang over de heide vertrokken), stond er een dienblad met bollen te koop. ‘Herfsttijloos, een droogbloeier’ stond er op het bijgevoegde bordje, graag het geld in de brievenbus achterlaten. Leuk! Dat kon ik dus niet laten.
Bij het bezoekerscentrum was een vijvertje met rondgang, waar we nog even gelopen hebben en helibellen bekeken. Grappig, kinderen konden een speurtocht doen, waarbij ze met een netje moesten vissen in het water…

Maandag (25-8-2008) werd het Noorderdierenpark Emmen. Bij aankomst bleek dit park in 2-en gesplitst, waardoor je via een loopbrug het centrum door moest lopen om de rest van de beestjes te kunnen bekijken. Die ‘rest’ bleek dus in het centrum te vertoeven. Een dierentuin waarbij de dieren niet zo ver weg zitten als bijvoorbeeld in Artis. Je loopt tussen de pingquins door, een Elandenkudde (nog nooit in het echt gezien), Wel schrok ik ervan dat de piranha’s zonder beveiliging bijna ‘aan-te-raken-zijn’ Het bordje Pas op Piranha’s bijten leek me geen overbodige luxe! Gelukkig zaten de haaien achter glas 🙂
En s’avonds aten we mosselen.

Dinsdag (26-8-2008) waren we moe, en besloten naar de molen de Zaandplatte te gaan. Deze had een bezichtiging, en er was een kleine boekenmarkt onderin de molen. Kon ik eindelijk eens echt zien hoe de meel voor m’n brood gemalen wordt, en ook het pannekoekenmeel. Ik besloot een pakje mee te nemen om pannekoeken te bakken. Nog even een blik in de Mariakerk te Ruinen geworpen, maar de gewelven konden die dag niet bezocht, aangezien er een begravenis plaatsvond. En verder deden we niets die dag.

Woensdag (27-8-2008) alweer, nog een wandeling, dit keer over de kraloerheide, een route die bij Lhee begon. Langs de radiotelescoop, alwaar een bordje ‘behoedt de radiotelescoop voor de sloop’, langs bijenkasten, door een weiland waar echte schapen in liepen te grazen en een mooi bos. Onze appeltjes smaakten weer lekker 🙂 In Dwingelo kochten we cadeautjes en zaten op een verwarmd terras te puffen en een kop tomatensoep gegeten. Helaas uit een pakje. Met verse prei. Met de bolderkar brachten we vervolgens onze boodschappen naar het huisje.

Donderdagochtend (28-8-2008) bakte ik de beloofde pannekoeken (een hele stapel!) in de tijd dat lief een uurtje aan het rennen was, en lunchten we laat. Moe als we waren (het is toch niet je eigenste bed) besloten we naar een kruidentuin ‘de Groene Hof’ te rijden en daarna de Perpetumtuin, en verder lekker niets te doen. Die kruidentuin was geweldig! Ook eind van de zomer, wanneer alles zo’n beetje op hun retour gaan, zag het er in mijn ogen nog prachtig uit. Een mooie verzameling planten, de tuin smaakvol en een beetje verwaarloosd. Kan dat laatste samen? Ja, daar wel.

Die andere tuin was niet te vinden. We hebben omgereden, te ver doorgereden, teruggereden, en uiteindelijk bleek dat hij niet meer bestaat. Tenminste, zo zei een mevrouw die er vlakbij woonde. Of het ook echt zo is? Geen idee, maar die ene tuin maakte alles meer dan goed. Bij thuiskomst liep er vlak naast de ingang een egeltje te scharrelen met blaadjes. Hij was z’n slaapholletje aan het maken. En toen mochten we weer inpakken.

Vrijdagochtend (29-8-2008) moesten we voor 10-en het huisje uit en ons wasgoed/sleutel ingeleverd hebben. We werden uitgezwaaid door een eekhoorntje die bij het huisje rondliep. Om half 10 waren we al aan het rijden, en dit keer via Zwartsluis, met de pont over bij Genemuiden, naar Kampen. Aldaar koffie gedronken, en de kerk bekeken. Na een uurtje gingen we verder, via Dronten, Lelystad, Almere en uiteindelijk kwamen we thuis aan. Dat was een betere reis dan op de heenweg. Misschien is het toch een idee om in de toekomst zo’n vakantiehuisje aan te schaffen..

Afdrukken