Tuintje 2009

Januari 2009: koud en zonnig

Deze maand was een maand vol ijspret. Er kon voor het eerst sinds lange tijd weer geschaatst worden. En in het zuidoosten van het land was er ook sneeuwpret.
[Bron: Weeronline.nl]

7-1-2009
Dooien, vriezen, dooien, alle dagen zijn anders. Op het moment is het 4oC en houden er muggen een rondedansje! De tuin zelf is een puinhoop; vogelzaad, kerstboom, allerlei troepjes nog uit de herfst van 2008 enz. Geen dag om een plaatje te maken. Maar dat komt wel weer.

Februari 2009: sombere maand

De maand februari is op het gebied van temperatuur en neerslag vrij normaal verlopen. Wel was het door de langdurige aanwezigheid van bewolking en daarmee afwezigheid van de zon een sombere maand.
[Bron: Weeronline.nl]

28-2-2009
Maar net 10 graden, ik sta te popelen, maar het is nog te koud om alle dooie blaadjes e.d. weg te halen. Wel komen de bolletjes langzaam uit de grond, beginnen de hortensia’s, aardbeien, en de akelei weer uit te lopen. Nog even geduld ๐Ÿ™‚

Sneeuwklokjes

10-2-2009
Het is nog steeds koud buiten, vriezen, sneeuwen, hagelen. En de tuin? We hebben er een beetje opgeruimd, kerstboom weg, en nog wat bakken waar niets meer in groeide, maar het is gewoon nog te koud buiten om iets te doen. De bolletjes voor komen langzaam op, maar achter nog niets. De akelei begint een beetje uit te lopen, en de hertshooi had tot mijn verbazing 2 knoppen! Maar ik ben bang dat die waarschijnlijk niet uitkomen. Nog even afwachten maar.

Maart 2009: zacht en zonnig

De maand maart is vrij zacht verlopen. Het aantal zonuren lag iets hoger dan normaal en er viel minder neerslag.
[Bron: Weeronline.nl]

8-3-2009
Pluisje mocht vandaag voor het eerst even naar buiten, die heeft een half uurtje zitten snuffen en kijken en vond het heerlijk, ondanks koud. Lief heeft de wysteria een beetje gesnoeid, daar waar ik er niet bij kan, en ik de clematis. Langzaam ontwaken er planten, bolletjes en komen er overal nieuwe groene sprieten, plukjes, knolletjes aan. Fijn. En toen we eenmaal binnen waren was er van 17:10 tot 17:21 zon op het bankje!

16-3-2009

Vanmiddag was er ineens om 16:54 zon op het bankje, tot ongeveer 17:23 uur. Buiten is het 12 graden voor het eerst lekker in het zonnetje, dus duik ik erin. Onder luid protest van Pluisje, die wilde ook. Hierboven zie je bolletjes uit de grond komen groeien; ik weet echt niet meer wat het is. Ben dan ook zeer benieuwd.

Verder begint de smeerwortel nu pas bloemetjes te krijgen, sneeuwklokjes zijn uitgebloeid, een kleine pimpernel heeft het gered en heeft de laurier grappige bolletjes!

Laurier

April 2009: warm, zonnig & droog

De maand april is uitzonderlijk warm en zonnig verlopen. Daarnaast viel er ook maar weinig neerslag.
[Bron: Weeronline.nl]

6-4-2009

De afgelopen week werd het ineens voorjaar, en kon ik eindelijk een beetje puinruimen in ons tuintje. Oud blad weghalen, de zomeropstelling klaarmaken, Pluisje lekker naar buiten, heerlijk. Vrijdag was het zelfs ineens 21 graden en was ik de hele middag buiten. Het bankje in de zon is weer ingewijd en zo te zien blijft het nog even een beetje mooi, tot morgen.

Paarse salie, de stam is helemaal verhout, maar als ik ‘m snoei, gaat ie dood, dus dat doe ik maar niet.

Vrouwenbedstro, in de knop, en bijna in bloei. Oh, dat ruikt zo lekker!

En deze heb ik 2 jaar geleden als klein frummeltje geplant, geen idee meer wat het is. Maar dit jaar zitten er voor het eerst knoppen en veel blaadjes aan, dat belooft wat ๐Ÿ™‚

10-4-2009
Dat plantje hierboven heeft blijkbaar maar 1 dag bloeitijd, de bloemetjes heb ik niet eens gezien, alleen de afgevallen blaadjes. Jammer ๐Ÿ™

15-4-2009

Een paar dagen mooi en warm weer, en ineens springt alles de grond uit! En staat er van alles in bloei.

22-4-2009
Een uurtje in de tuin. (Er is ook een leuk boek met die titel; klik hier) Het is al de hele week mooi weer, en ineens schiet er van alles uit de grond en wordt heel snel steeds groter en groener. Zo’n mooi gezicht!

De knoppen van de hysteria

En al 1 zak aarde van 33l in de tuin gestopt. Nog 4 te gaan ๐Ÿ™‚

30-4-2009

Akelei

Vergeetmijniet

Schildersverdriet

Aardbei

Mei 2009: warm, zonnig & vrij nat

De maand mei van 2009 is behoorlijk zonnig verlopen. De temperaturen lagen aan de hoge kant, waardoor het een warme wei was. Lokaal hevig weer maakte de maand vrij nat.
[Bron: Weeronline.nl]

9-5-2009

Hoewel het het afgelopen weekend buiten tot 16 graden is afgekoeld, is het wel erg groeizaam weer. Onze Hysteria doet het elk jaar beter, zoals je op de foto kunt zien. Nu er nog even voor zorgen dat ie niet via de balkonnetjes 1, 2, en 3 hoog groeit, want dan zie ik volgens jaar de bloemen niet meer ๐Ÿ™‚

Juni 2009: vrij warm en zonnig

Ondanks een koele start in de eerste helft van de maand, was juni vrij warm. De gemiddelde temperatuur lag in De Bilt rond 15,7 graden, terwijl 15,2 graden het langjarige gemiddelde is. Juni was verder vrij droog en de zon scheen 250 uren.
[Bron: Weeronline.nl]

27-6-2009
Nog juni op de valreep. De afgelopen week is het heel zomers geworden, met temperatuur zo boven de 20 graden. Alles groeit, en bloeit, en bloeit uit en af en toe zet ik er weer wat nieuws bij. Cosmea’s bijvoorbeeld, die zijn voor mij nieuw, en staan achter de vingerhoedskruid. De Dinkypoezebloem bloeit ineens voluit, en vandaag ook het hertshooi. Daar zitten een berg knoppen in!

Hertshooi

Dinkypoezebloem, oftewel Hortensia:

Verder hebben we vandaag het bankje onder de rozenboog gerepareerd, die kan hopelijk nog net 1 zomer mee. Daarna moeten we toch echt weer een nieuwe aanschaffen….

bankje onder de rozenboog

En ook dit hoekje is geliefd, zeker sinds we in het voorjaar die stoel bij het grofvuil vonden. Mankeert niets, zomaar weggedaan door iemand. Maar we hebben er een plezier van.

Die plant op de voorgrond is overigens mijn op 1 na laatste kamerplant, maar al zeker zo’n 12 jaar oud, en begint kuren te vertonen. Dat groene spul erachter zijn lampionneplantjes, daarvan krijgen we er in ieder geval heel veel dit jaar. De blauwe winde en oost-indische kers willen niet heel erg. Ook de akelei heeft weer witte vlieg, en die ene rozenstruik is schimmelig. Soms doen ze ’t wel, soms niet.

Juli 2009: warm, zonnig, maar nat

Ondanks het overwegend wisselvallig weer was juli een warme en zonnige maand. De verschillen in het land zijn vooral qua neerslag groot.
[Bron: weeronline.nl]

23-7-2009

Sprinkhaan

29-7-2009

Augustus 2009; warm, zonnig en gemiddeld over het land droog

4-8-2009

17-8-2009

Mijn Apios Americana heeft voor ’t eerst van z’n (haar?) leven knopjes (gepoot in februari 2007), wat volgens mij alleen maar kan betekenen dat er bloemen uit kunnen komen! Oh dit vind ik spannend….

September 2009: Erg droog, warm en zonnig

September was erg droog, zonnig en warmer dan normaal. Er viel erg weinig regen deze maand. Bijna elke dag was de temperatuur hoger dan normaal. De zon scheen op volle kracht. Gemiddeld is er in Nederland 161 uur zon gemeten, terwijl 136 uur normaal is.
[Bron: weeronline.nl]
6-9-2009
Sinds afgelopen dinsdag is de temperatuur gekelderd en is het een stuk minder warm buiten. Buiten eten deden we afgelopen maandag (31-8-2009) vermoedelijk voor het laatst. De Apios is nog heel voorzichtig een bloemย  of 2 aan het krijgen, maar ik vermoed dat ie het zwaar heeft. De hortensia’s zijn aan het verkleuren en uitdrogen, de Japanse bramen zijn allang op, en een plank van het bankje onder het boogje is kaduuk, zodat we er niet meer met z’n twee op kunnen zitten. Maar de lampionnetjes groeien en kleuren weelderig van groen naar knal oranje. Dat wordt een goeie oogst ๐Ÿ™‚

7-9-2009
Apios Americana; ze bloeit! Bloem is ongeveer 3 cm groot, en er komen er nog een paar aan.

Oktober 2009; vrij zacht

In het algemeen was de oktobermaand van 2009 een vrij normale maand. De neerslaghoeveelheden en het aantal zonuren verschilden erg weinig van de normale waarden.

14-10-2009
Vannacht was de eerste vorst aan de grond, ongeveer 2 graden! Vanwege een hele hoop andere klussen binnenshuis, zijn we niet toegekomen aan het snoeien en opruimen van een aantal dingen in de tuin. Als de wiedeweerga moet ik nog wat bolletjes in de grond zetten van ’t weekend.

De houten vlonders die we in augustus 2005 met zoveel plezier gelegd hebben, zijn onderhand totaal verrot op sommige plekken en levensgevaarlijk. Daarom halen we ze binnenkort weg, en laten alleen die onder het balkon liggen. Volgend voorjaar zien we dan weer verder.

25-10-2009

November 2009

De afgelopen november was een van de zachtste ooit. Bovendien viel er veel regen vooral in de kustprovincies. Ook de meteorologische herfst met de maanden september, oktober en november was zeer zacht en aan de zonnige kant November was de meest opmerkelijke maand van de herfst met vooral in de tweede helft uitzonderlijk hoge temperaturen.

20-11-2009

Zo, dat jaar 2009 schiet op! Nog anderhalve maand en dan zitten we in 2010. Vooralsnog heb ik het idee dat november de warm is. De eerste ‘storm’ hebben we afgelopen woensdag gehad, vorige week was het s’ nachts een aantal keren rond de 5 graden, maar vanmiddag kon ik zo even in de tuin naar buiten lopen; het was 12 graden. Nog net geen lente ๐Ÿ™‚

Toch merk je aan alles dat het weer minder wordt, de planten laten zich steeds minder van hun mooiste kant zien, het is vroeg donker en vroeg weer donker. Dus hebben we vorig weekend onze sfeerverlichting in de tuin maar opgehangen. Ziet het er toch nog een beetje knus uit.

23-11-2009
Vanmiddag hebben we de rest van de vlinderboom aan de voorkant gesnoeid. Het was zo warm de laatste 2 weken, dat stukje kon ook nog wel. Lief heeft zo’n grote kniptang voor snoeien meegenomen bij de Gamma vandaan; dat snoeien ging toch vlot!

December 2009

11-12-2009
En toen waren de tuinkabouters drie dagen bezig geweest in de binnentuin. Eerst dacht ik nog dat ze blaadjes aan het wegblazen waren (‘wat een onzinnige bezigheid’), maar kwam er in ene achter dat ze de heggen tot op de bodem aan het snoeien waren! Die van ons stond zo’n 2 1/2m hoog en daar waren we wat blij mee i.v.m. de (hoog)nodige privacy. Na een rondleiding door de binnentuin begreep ik dat er geen ontkomen aan was. Gek he, dat je rigoureus moet snoeien als je er de eerste 12 jaar niets aan doet. Daarna zag het er zo uit:

We zijn er niet blij mee.

25-12-2009
De afgelopen week heeft het gesneeuwd en gevroren, vandaag is het weer aan het dooien. Maar er ligt nog steeds sneeuw in de binnentuin, waardoor Pluisje alle vogeltjes en andere katachtigen heel goed kan zien ๐Ÿ™‚

Afdrukken