Koken & Eten

Lief en ik houden beiden van lekker eten (zoals zoveel mensen). Hij duikt zo de supermarkt in en bedenkt voor drie dagen wat we zullen eten en daarvoor nodig hebben. Ik kan dat eigenlijk niet, want dat vind ik moeilijk. Waar heb ik morgen zijn in? Wat vind ik leuk om te maken? En niet vergeten; wat zijn de seizoensproducten en aanbiedingen op het moment?

Update september 2015
Dat volgen van aanbiedingen is superhandig, vooral om er meerdere te volgen. Verse groente stelt vaak maar weinig voor, dus probeer ik die in de zomer zoveel mogelijk zelf te kweken.

In de zomer eten we veel meer van ons eigen grondje, maar ieder jaar is de oogst tot nu toe weer anders. Dit jaar ziet het er naar uit dat we veel pompoenen krijgen, de bramen zijn een mislukking van wege bramengalmijt in de Paleistuin-Noord, sperzieboontjes doen ’t geweldig, de peultjes en blauwschokkers, tuinboontjes deden het dit jaar ook super. Aardbeien lijkt haast ieder jaar nergens op, maar ook de witte aalbessen, blauwe bosbessen en zwarte bessen deden het prima. Een vriezer vol op het moment, daarvan maak ik jam, gelei, siroop.

Target:
Afgelopen voorjaar hebben we ons voorgenomen om meer vis te eten, maar daarvoor ook meer visrecepten op te zoeken en uit te proberen. We kopen eens in de zoveel tijd vis bij Tel in IJmuiden, maar er ligt daar zoveel waarvan ik werkelijk niet zou weten wat er mee te doen.

Target:
Pompoenen doen het dit jaar prachtig, maar om nou alleen pompoensoep te eten… duh. Nieuwe pompoenrecepten opzoeken, en uitproberen!

Een ander fijn ding is de nieuwe (2e hands-) Bertinekast in de bijkeuken. Jeuh wat kan daar veel in! Moeilijk om ‘m echt optimaal in te richten, vooral omdat ik in het najaar veel glazen potjes ga gebruiken en voor die tijd meer verzamel. Maar de nieuwe wijnrekken staan er prima in, genoeg ruimte voor al onze kruiden, specerijen en alles wat onder de combi-oven in de keuken stond.

Target:
Nog op de verlanglijst staat een gasfornuis met ingebouwde oven en daarboven een heuse afzuigkap! In april 2015 kregen we met een grote verbouwing van alle kozijnen/ramen te maken, ook ons keukenraam werd vervangen. En wel met het voordeel dat er een roostertje in zit dat open en dicht kan, en een raam dat we helemaal open kunnen duwen. Kiepen gaat helaas niet meer, maar dat was toch niet genoeg om goed te kunnen ventileren tijdens het koken.

Update 25-5-2013
Dat was lang geleden, een update op deze pagina. Ons leven is behoorlijk gewijzigd, sinds de verhuizing naar 023 en het niet hebben van werk van mijn kant. Maar wel een enorme moestuin sinds zomer 2012. Kun je je voorstellen?
De belangrijkste verschillen zijn:

  • De portemonnee is dun geworden,
  • de supermarkt groente en fruit zijn duur en niet lang houdbaar,
  • de moestuin is groot: voor (op Zuid), achter (op Noord)
  • Dit wordt het 3e jaar dat ik moes kan verbouwen, en ieder jaar weer met een beetje meer beleid,
  • Een zuurkoolvat is bekomen (verjaardagscadeau van mijn lief),
  • Een grote weckketel staat klaar (gekregen van twitterkennis @Heimwee_France),
  • de kennis omtrent verbouwen, eten, en bewaren wordt steeds groter.
  • Afgezien van het moestuinieren, ga ik af en toe met m’n vader samen ergens anders boodschappen doen, waardoor we weer beter/lekkerder/goedkoper uit zijn. Meestal qua vis!
  • Ik loop de aanbiedingen af, en probeer daarop m’n eetlijst voor de week af te stemmen.
  • En ik vind het heerlijk als mijn Lief kookt in het weekend, of in de vakantie.  En hij ook, gelukkig 🙂

Update 17-10-2010
Soms wil je portemonnee en je (priori)tijdsbesteding ook wat.

Onlangs kreeg ik een reactie over kastanjes uit een pakje; ik zou beter zelf kastanjes gaan rapen in het bos. Het lijkt erop dat mensen het ‘koken zonder pakjes en zakjes’ tot een soort kook-hype* creëren. Ik geef iedereen gelijk die zegt dat het leuker en gezonder is om ingrediënten zelf te plukken, maken, koken/stoven/bakken. Maar gooi nou niet alles op een hoop. Het is niet verkeerd om kant en klaar geraspte kaas uit een zakje te gebruiken. Als ik alles vers zou moeten kopen wat ik in de keuken nodig heb, kost mij dat een vermogen en dat heb ik niet. Als ik alles zelf zou moeten maken wat ik in de keuken gebruik, dan kost mij dat veel tijd, en die heb ik niet altijd. Beter stel je de juiste prioriteiten die bij je portemonnee en tijdsbesteding passen. Dan kun je nog steeds lekker en gezond eten.

*hype is een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.

Update 17-6-2010
Aangezien ik al een jaar lang last van brandend maagzuur had, dat steeds verergerde, besloot ik ermee naar de huisarts te gaan. Op dit moment blijkt dat ik heel erg moet uitkijken wat ik eet, maar nog veel belangrijker is de hoeveelheid en in welke combinaties. Het is erg lastig om eten zo uit te kienen dat ik ook een prettige nachtrust kan genieten.
Maar ik ben ook gaan ‘ontbijten’. Niet helemaal gewoon; het is een Budwigpapje of lijkt erop.

Meer informatie over het Budwigpapje:

Update 30-11-2009
Ik kom zo vaak recepten tegen, waarvan ik denk; “hmmm lekker om eens uit te proberen”. Maar zie maar eens te onthouden waar je die recepten gezien/gelezen/gevonden & gehoord hebt! Daarom een nieuwe pagina ‘Eetbaar verlanglijstje’ erbij. Zodat ik ze later kan beschrijven bij het onderdeel ‘Recepten’ en/of ‘Gegeten’.

Update 23-10-2009
Sinds kort heb ik een groente-fruitwijzer gevonden waarin heel duidelijk aangegeven wordt wat wel/niet kloppend is met het seizoen. Echter een pfd, waarvan ik nu bezig ben een excel bestand te maken, vanwege de overzichtelijkheid. Verlengde seizoenen vind ik zelf niet relevant en echt.

Doordat ik meer ‘vrije’ tijd heb, doe ik vaker boodschappen in speciaalzaken als de kruidenier, de bakker, de kaasboer, de visboer en natuurlijk de markt. De speciaalzaken kosten soms iets meer, de markt kost vaak veel minder, en het gaat dan om dingen die je in de supermarkt haast niet kunt krijgen. Limburgse Rommedoe (kaas) en verse rode tuinbonen die nog gedopt moeten worden.

Update 23-10-2009:
Sinds mijn lief thuis is van nog geen werk & ik steeds meer last van rugpijn, doet hij veel vaker de boodschappen. Op de fiets, even naar AH. Waar we voor sommige voedingsmiddelen nog echt terecht moeten, en voor sommige voedingsmiddelen echt ergens anders naartoe gaan. Kip kopen we i.p. niet bij AH. En gewoon vlees steeds minder vaak. Voor vleesbeleg gaan we vaker naar de Hema. Die zit om de hoek. Je moet ’t wel snel opeten, maar het is verser dan bij AH. Brood halen we bij de bakker op de JP. Die op de Overtoom is veel duurder en niet om de hoek. Maar Allison volkoren is bij de Hema prima.

Update augustus 2009:
Nu de lijst ‘Gegeten’ steeds langer wordt, begint mijn idee daarover ook een betere vorm aan te nemen, al is het nog in gedachten.

September 2009:
Ik weet nog niet goed hoe ik dit onderdeel in majoh.nl wil integreren, maar maak hiermee een beginnetje. En het zal vanzelf vorm krijgen, want eten moeten we elke dag 🙂

Afdrukken