Paleistuin 2018

Woensdag 14-3-2018
Werd het prachtig mooi lenteweer, 10 graden, koude wind, maar dat gaf niks. Ik verplaatst het boogje van bak 4 naar bak 1 en kon vanmiddag doperwten/peultjes en blauwschokkers zaaien! De eerste in bak 1 onder glas, een z.g. koude bak. En de capucijners langs de rand van bak 4 nog net langs de knoflook. Geen idee of dat elkaar wel of niet bijt, we zullen zien.

Daarna deed ik een klus in de schuur (die nog niet af is), en ging toen in de Paleistuin-Zuid een broodje eten. Maar het was totaal geen binnenweer, dus in het zonnetje eerst de frambozenbak opgeschoond, die kattendrol eruit en overal gaas overheen gelegd. Tot we het houtwerk kunnen vervangen gaat dit hopelijk goed.

Daarna had ik nog een bak met aardperen. Die ook gerepareerd moet worden. Maar dan moeten wel eerst die aardperen eruit, de aarde eruit etc. Begonnen te graven, bleken er supermooie aardperen in te zitten. Mooi rond, groot van vorm, en redelijk schoon. Veel dikke wormen er omheen ook, die schijnen om de een of andere reden er graag omheen te wonen.
Had ik nog een biobakje met deksel staan, heb ik daar mooi die aardperen in gedaan met aarde erbij, ingegraven in de bak want ik ben nog niet eens halverwege… en van de week gaat het weer vriezen, dan lukt er niets. Helemaal blij met deze klus vandaag.

Dinsdag 13-3-2018
Maakte ik gisteren nog de patio schoon, lapte achter het grootste deel van de ramen, zit de gft bak helemaal vol en ligt er nog een lading om afgevoerd te worden; vandaag regende het enis het koud. Er komt weer een koudefront aan (ik voel het nu al in m’n handen) dus buitendingesdoen is nu even niet aan de orde.

Gezaaid heb ik vandaag; Zinnia’s. Heel veel. Ben benieuwd, als ze het doen zijn ze zo mooi! Oh, en als het goed is gaat morgen m’n verrassingspakketje zaden van Zaden en Zo op de bus. Verheugje!!

Donderdag 8-3-2018
Toen regende het vanochtend terwijl ik naar de markt wilde.. dus deed ik nog meer zaaibakken schoonmaken.

Een beetje snoeiwerk verricht in de Paleistuin-Noord aan de klimop tegen de achterschutting, de Canadese guldenroede verdroogde stokken tot houtjes geknipt. M’n braam zover mogelijk gesnoeid, eigenlijk moet die eruit vanwege de bramengalmijt. De ranonkel of kerria zou onderhand in bloei kunnen staan, maar op de een of andere manier zijn alle uiteindjes uitgedroogd. Met pasen vind ik de plant wel leuk, maar verder een rare struik die er gewoon is…

ToDo
Binnenkort eens met een schep aan de slag:
– Bramen eruit, loganberry er in.
– Hommelpot eruit, Chinese kwee verplaatsen
– een Japanse kwee naar Johan, in de hoop op pruimenboompje
– ik wil een krentenboompje ook op dat rijtje

En vanmiddag vulde ik ze met een mix van zaai-en stekgrond en potgrond (anders is m’n zaai- en stekgrond veel te snel op), en heb tuinboontjes (zwarte en witte), spruitjes 3 soorten (roodnerf, witte, rode) gezaaid en palmkool. Van ’t weekend nog een serie bloemen en ook nog bollen in de grond te zetten.

Ik heb even opgezocht waar ik andere jaren m’n compost en tuinaarde bestelde, maar die blijf ik bij hetzelfde bedrijf houden. Ze leveren binnen 48 uur, en als ik vraag of ze ’t achter op de patio willen leggen is dat helemaal geen probleem! Volgende week, denk ik. En niet zoveel als anders in 1x, ik ga ook even kijken wat er in m’n eigen compostvat gebeurd is.

Woensdag 7-3-2018
Hadden ze de hele dag regen voorspeld, nou helemaal niet waar hoor. Ik kon vanmiddag snoeien; een deel van de bruidssluier, de frambozentakken (gelijk ook de bamboestokken weggehaald, want die bak daar moet iets mee binnenkort), helaas ligt er een grote kattendrol in, die moet er nog uit maar dan moet ik eerst achter gaas halen om af te dekken…

IMG_4498

De oregano lag helemaal plat en uit te drogen, die heb ik gesnoeid en daar vervolgens mulch van gemaakt. En verder vanmiddag nog meer kratjes uit de schuur gehaald en zaaibakjes. Deze zadendozen tevoorschijn en hopelijk krijg ik morgen m’n verrassingspakketje met de post van Zaden-enzo.nl. Wel jammer dat ze steeds duurder wordt; ik kwam een verpakking van vorig jaar tegen waarop stond 25 zakjes voor 5,-. Dit jaar 15 zakjes voor 5,- en 22 zakjes voor 7,50. Voelde me ineens een beetje genept 🙁

IMG_4501

Dinsdag 6-3-2018
Ik vond het wel tijd worden om de paprika’s en pepers te zaaien, dus nadat ik ’s ochtends nog een interessant stukje op Diana’s mooie moestuin las over 3 planten in een potje, ben ik maar eens gaan tellen en opschrijven wat en hoeveel ik zou zaaien. Die bak zit nu ook vol, twee rijen dik (ook voor zusjes), ik ben benieuwd.

Maandag 5-3-2018
Vlinderstruik gesnoeid, de takken verwerkt in het takkenmuurtje naast de buxus van de buren en alle overige kleine takjes en blad in het paadje verwerkt. Tevreden na deze klus.
IMG_4467

Maandag 26-2-2018
Vandaag hield ik het niet meer uit, en heb de tomaten voor dit moestuinjaar gezaaid (en ook voor m’n zusjes).

Zondag 18-2-2018
Ondanks dat het koud is buiten (5, 7 of 8 graden) en nachtvorst, konden we gistermiddag en vandaag heerlijk in het zonnetje buiten zitten in de Paleistuin-Zuid! Mussen vliegen af en aan, een roodborstje, merels en ook de zanglijster komen eten en badderen. Want dit is de enige voortuin hier met water (waarvan ik weet).

Vrijdag 16-2-2018
Eens kijken wat er nu nog op m’n verlanglijstje staat. Een akebia, een nieuwe blauwe bessenplant (1 van de 2 heeft het bijna begeven).

Woensdag 14-2-2018
Alvast zaai- en stekaarde in de zaaibakken gedaan; kan de aarde alvast lekker opwarmen. Buiten is het koud, maar de zon schijnt en de bakken staan in de vensterbank. Nu moet ik alleen nog checken hoeveel A9-potjes ik in de schuur heb staan, dat is wel handig voor later. Die passen precies in een wijnkratje in de vensterbank boven. Alles op maat. Ieder jaar handiger.

Maandag 12-2-2018
Na het bekijken van de zaden die ik heb liggen, besloot ik nog twee soorten te bestellen die op m’n wensenlijstje stonden: Paprika Mini Bell chocolate en een Klimcourgette Long Green Trailing. Met geluk gaan we de lucht in dit jaar!
De bestelling deed ik bij 123zaden.nl en die had ik in een dag in de brievenbus liggen.

Schermafbeelding 2018-02-12 om 13.49.37

Zondag 11-2-2018
Bijna tijd!
27655142_10210604543460352_5426981475829956700_n

Zaterdag 10-2-2018
Heb ik van de week twee kratjes en vier zaaibakjes tevoorschijn gehaald uit de schuur, want het begint nu (ondanks dat het flink gevroren heeft -6) toch wel te kriebelen. De bakken en alles schoongemaakt en in elkaar gepast, vandaag alvast de gaatjes afgedicht met een stukje wc-papier zoals ik altijd doe, anders loopt de zaai- en stekaarde er uit. Morgen misschien toch vast vullen en dan eens kijken wat er eerst gezaaid gaat worden en in welke hoeveelheid.

Dit jaar hoef ik voor m’n moeder, tante en 2e mama niet meer te zaaien, maar heb ik zusje F. beloofd om voor hun tuin-to-be alvast wat te fröbelen. Denk pepers, paprika’s en tomaten. Eens kijken wat ik nog aan bloemen heb ook. Dat beloofd wat voor het nieuwe moestuinjaar 🙂

Vrijdag 2-2-2018
Wat een bere-gezellige middag vandaag met Ellen in een voor mij onbekend tuincentrum (Tuincentrum het Oosten). En natuurlijk nog wat aangeschaft, want we hadden het nodig 😉
Blij met de loganberry en de honingbes, die stonden op m’n verlanglijstje.
20180202_loganberry-honingbes

Zondag 28-1-2018
Dus wat doe je dan op zo’n grauwe regenachtige saaie zondag? Je snoeischaar schoonmaken en opnieuw invetten.

MSFE2473

En genieten van de tekening die je van een vriendinnetje krijgt in verband met de Tuinvogeltelling dit weekend 🙂

20180128_Tuinvogeltelling

Donderdag 25-1-2018
Na een rondje markt (de kaas was bijna op..) en heerlijke lunch met Sab bij tante Sientje, nog even langs bij m’n ouders, want dat was voorbij de Kweektuin, en halverwege het tuincentrum. Waar ik tot m’n verbazing dé plant zag staan die ik al langer graag in de Paleistuin-Noord wilde hebben. Wat een feestje vandaag! De Edgeworthia Chrysantha oftewel Papierplant!
20180125_Japanse_Papierstruik

Afdrukken