Recept: Kwarkbrood anders

In de Landleven van deze maand (april/mei 2012) staat een recept voor kwarkbrood, speciaal voor de Paasdagen. Maar pas daarna kwam ik er aan toe om ’t te bakken.


(de helft is al op!)

Een nieuwe recept maak ik meestal de eerste keer volgens het originele recept. Of deels. In dit geval had ik geen kwark, wilde dit ook niet halen, aangezien ik nog een half tonnetje Turkse yoghurt (0% vet, niet de blauwe) had staan. Maar het spul rees niet echt heel erg in de oven, en het mocht sowieso nog een kwartier langer om een beetje gaar te worden. Bij Landleven maken ze in het recept geen onderscheid tussen gas- of heteluchtoven. Ik heb de laatste.

Vandaag werd mijn nieuw bestelde mixer bezorgd, en besloot ik alsnog dit kwarkyoghurtbrood te bakken. Maar dan nog weer anders.

Ingredienten

  • 100 gram blauwe (blauwe rozijnen uit Chili) rozijnen
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eieren
  • 125 gram zonnebloemolie
  • 250 gram Turkse yoghurt (dit keer wel de blauwe)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/4 tl zout

En verder heb je een bakvorm, mixer met deeghaken en Bakpapier nodig.

Doe de rozijnen in een kommetje/bakje en giet er wat kokend water over. Laat ze zo een kwartier weken. Doe alle droge ingrediënten in de mengkom. Mix alle vloeibare ingredienten in een hoge kom door elkaar. Voeg de twee dan bij elkaar in de beslagkom en meng alles met de deeghaken goed door. Kijk uit; bij de vorige versie van dit deeg brandde m’n oude mixer door! Liever een beetje mixen en dan verder zelf even goed kneden. Laat het deeg dan een kwartier rusten.

Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 160 graden. En knip je het bakpapier op maat en legt dan in de cake/broodvorm.
Tip: Bakpapier kun je in de juiste vorm krijgen, door het eerst even alsof het een oude krant is in elkaar te frommelen. Daarna krult het niet meer 🙂

Giet de rozijnen af en kneed ze door het deeg. Vouw het deeg enkele malen dubbel, en leg het  met de naad naar onder in het blik. Dek dit af met een theedoek en laat het nog even een kwartiertje staan. Eventueel voordat het blik de oven in gaat, kun je de bovenkant insmeren met een beetje melk. Maar dat is niet noodzakelijk om een lekker brood te krijgen. Bak het brood daarna op 150 graden in een uur a 5 kwartier goudbruin en gaar. Serveer met (zelfgemaakte) jam. Hmmmmm…

Afdrukken