Recept: Bruinbrood meergranenmix

Kocht ik van de week voor 1,19 een kilo meergranenmix bij de Dekamarkt. Gewoon om uit te proberen; ik heb namelijk geen volkorenmeel meer in huis, die ga ik donderdag pas weer op de markt scoren. Na de workshop bij Hartog begin oktober, besloot ik het volgende experiment.

Ingrediënten
24-10-2017; de broodmix van Voogd die ik gebruikte
Meergranen zadenbroodmix van Voogd
(de verpakking is geschikt voor 2x een brood bakken)
500 gram mix
400 ml handwarm water (100 ml meer! dan op de verpakking staat aangegeven).

Bereiden:
Eerst het water in de bbm, dan de mix erbij. Ongeveer 15 minuten kneden in de bbm, misschien moet je ’t apparaat nog een beetje helpen de mix goed te kneden. Daarna in een ingevette schaal 20 a 25 minuten laten rijzen. Vervolgens je aanrecht en handen nat maken, het deeg even kort doorkneden en dan doorslaan en in de ingevette broodvorm. Nog zo’n 3 kwartier laten rijzen onder een vochtige theedoek. De oven (ik heb een elektrische) voorverwarmen op 200 graden. Het deeg heb ik van boven ingeknipt met een natte schaar. Daarna bakken voor 35 minuten, even de kleur in de gaten houden en eventueel de oven een tandje minder hoog zetten.

Resultaat:
IMG_3100
Het brood is prima, mooie korst bovenop, bruin aan de zijkanten en goed gaar. De mix bevat veel te veel zout, de roomboter die wij erop smeerden helemaal niet, dus dat kwam goed uit! Vermoedelijk zit er ook bijzonder veel gist in de mix. Maar dat merk ik pas als ik straks last van brandend maagzuur krijg. Veel gist; helemaal niet nodig.

Bewaren

Bewaren

Afdrukken