Recept: Witte bolletjes (met wei)

Naar aanleiding van m’n experiment om van slagroom roomboter te maken, hield ik een glas wei of ‘melk’ over van ongeveer 2 dl. Beetje zonde om weg te gooien, dus besloot ik daarmee witte bolletjes te bakken. kwam ik er achter dat ik niet genoeg bloem in huis had, maar wel nog een onaangebroken pak Frans krokant. Dus die erbij gedaan. De bolletjes zijn wonderbaarlijk goed gelukt, hoewel ze iets langer hadden mogen rijzen.

Ingrediënten
500 gr bloem (350 gr bloem en 150 gr Frans Krokant T56)
7 gr droge gist
100 ml lauwe melk
200 ml lauwe wei
30 gr zachte roomboter
1 el citroensap
8 gr bakkerszout

Bereiden
Mix 7 kneed het deeg in de bbm ongeveer 5 minuten, of tot het een mooi, niet plakkerig deeg is geworden. Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom (met deksel of vochtige theedoek) en laat het zo’n 40 minuten rijzen. Kneed dan het deeg heel even kort door en maak er 10 bolletjes van zo’n 90 gram van. Leg die op een bakplaat met bakpapier. Besmeer ze met melk en besprenkel met zaden die je lekker vindt. Dek de bakplaat af en laat de bolletjes ongeveer 50 minuten rijzen. Verwarm op tijd de oven voor op 220 graden en bak de bolletjes van 20 minuten in de oven. Na het bakken bestrijk je ze met een klontje roomboter. hmmmmmm!

Afdrukken