Back to the Roots

Coert naar Utrecht, jawel 🙂

mijn Lief op het CS

In plaats van de auto hebben we de trein genomen, s’ochtends nog even gauw een Stadswandeling Utrecht geprint en de genealogische feiten/straatnamen opgeschreven. Onze oudst bekende Coert/Court (Johannes Andreas) is daar gevonden in 1749 🙂

De stadswandeling ging specifiek langs allerlei grachten door het oude centrum. Alleen hebben wij hem tegen de richting in gelopen, begonnen ‘Achter Clarenburg’, door de drie Haringstraat (heel veel leuke eettentjes gezien).

Op Neude was een podium opgebouwd voor het festival aan de Werf, maar om 12 uur s’middags gebeurde daar nog niets. In de Minrebroedersstraat liepen we eerst tegen “Kunsthandel Juffermans” op (Grappig!) en toen de St. Willibrorduskerk in. Mijn inspiratie in kleuren en patronen is enorm toegenomen, als je de schilderingen daar ziet dan snap je ’t direct.

Interieur Maria Kapel St. Willibrordus

Natuurlijk loop je tegen de Domkerk op, maar die was nog steeds ernstig in verval. De boodschap ‘wij hebben geld nodig’ n.a.v. de Beeldenstorm tijdens de Reformatie eind 1500 is daar wel erg duidelijk.

Johannes Andreas Court trouwde in 1749 met Agatha Brughman(s) voor de R.K. statie ‘achter ’t weistraat’. Ook doopte hij daar zijn zoon Andreas in 1750 en dochter Johanna in 1752. Zij woonden ten tijde van het huwelijk ‘op ’t Fpringvegh’ (op de Springweg).

Twynstraat ad Werf

Twynstraat ad Werf (is dit ‘Achter Tweystraat’?)

Bizar was om op de Springweg erachter te komen dat er zich een Andreasstraat bevond, en een St. Andreasklooster (tegenwoordig omgebouwd tot koopappartementen). Is dat dan nog toeval?

Uiteindelijk zijn we via de Springweg op de Mariaplaats aangekomen, alwaar we heerlijk hebben zitten uitpuffen met een biertje en wijntje, na 3 1/2 uur lopen. We hadden een geluk met het weer; niet gerekend op 21 graden!

Afdrukken