Boek: New Delhi–Borås* – Per J. Andersson

Heb jij iets met fietsen of zo, vroeg mij Lief onlangs?

Die vraag was niet zo heel raar.

De afgelopen weken heb ik mijn collega Winnie online gevolgd die op fietsvakantie was met een vriendin. Samen reden, liepen, ploeterden ze 2500 km van Wenen naar Istanbul; de Sultanstrail. Ik voelde me zeer vereerd toen ze vroeg of ik aan haar groepsapp toegevoegd wilde worden. En leuk dat ik ’t vond! Elke ochtend bij de koffie een nieuwe aflevering 🙂 Afgelopen is de vakantie nu, ze zijn weer thuis; een heleboel ervaringen rijker en ik heb genoten van de verhalen en foto’s.

Nog iemand die ik de afgelopen weken online volg, maar dan via Instagram; Jessica. Zij fietst in haar eentje een Kustroute vanuit Frankrijk, terug naar Nederland. Een heel andere route, andere verhalen en foto’s maar ook erg leuk om te mogen meekijken. Ze is nu bijna in België, na 10 dagen fietsen.

En toen kwam ik het boek tegen, of andersom, het boek kwam mij tegen. Een waar gebeurd verhaal;

* Nederlandse titel: “Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde”
Een koude decemberavond in New Delhi. Elke avond staat de jonge straatartiest PK mensen te portretteren in een parkje. PK heeft weinig bezittingen maar hij heeft wel een profetie die hij bij zijn geboorte meekreeg: ‘Je zult met een meisje trouwen dat niet uit het dorp komt, niet uit het district, zelfs niet uit ons land; ze zal muzikaal zijn, een jungle bezitten en geboren worden onder het sterrenbeeld Stier.’ Dan verschijnt er een jonge blonde vrouw die hem vraagt om haar portret te schilderen. Ze is geboren onder het teken van de os en PK weet direct dat zij de ware is.

Dit is het waargebeurde liefdesverhaal over PK, die op een tweedehands damesfiets een avontuurlijke reis maakte van meer dan 11.000 kilometer die hem door verschillende continenten voerde. Voor de vrouw van zijn dromen. PK en Lotta zijn nog steeds gelukkig getrouwd en trots dat hun liefdesverhaal zoveel mensen aanspreekt.

Ik ben het nog aan het lezen, vind het wel een apart verhaal, maar een beetje vlak beschreven. Wanneer je liefde van je leven je verlaat en je voelt je desperaat, zou ’t op een bepaalde manier van het papier af moeten spatten, lijkt mij zo. Maar in dit boek lijken gevoelens enigszins afgevlakt. Anyway, eerst maar eens uitlezen 😀

Overigens, als je op google Maps een route wilt maken van New Delhi naar Stockholm, Zweden, dan kan dat lopend, met de auto of met ’t vliegtuig. De Fiets doet ’t niet!

Afdrukken