Boek: Schaakmat – Joanne Harris

Kon ik een tijdje geleden op een boekenmarkt drie boeken van Joanne Harris voor een prikkie op de kop tikken; helemaal blij mee. Ben heel benieuwd hoe dit boek uitpakt. De serie omtrent Chocolat is heel fijn om te lezen, dit boek ken ik nog niet.

aaeed1300dca62c295b25a3fe7710da4

Samenvatting
Op een traditionele Engelse jongensschool woedt een donkere onderstroom van langgekoesterde wrok, verlangen naar erkenning en wraak, met desastreuze gevolgen. Via twee ik/vertellers (een bijna gepensioneerde docent Oude Talen en een pas aangestelde dertiger) ontwikkelt zich een geslaagde, dramatische intrige met een verrassende verhaalwending en apocalyptische episodes, gelardeerd met relevante terugblikken. De – ook psychologische – spanning loopt hoog op. De vertellers zijn te onderscheiden aan witte en zwarte schaakstukken boven de hoofdstukken. Het zijn scherp geobserveerde karakters, die duidelijk een ontwikkeling doormaken. Hedendaagse setting waarin internet, chatrooms e.d. een rol spelen. Originele intrige en plaats van handeling. Het taalgebruik is elegant, muzikaal, door het academisch milieu intellectueel maar niet hoogdravend, en met humor

Afdrukken