Recept: Gegratineerde snijbietribben

Vorig najaar zaaide ik snijbiet in de hoogste moestuinbak in de Paleistuin-Noord. Snijbiet overleefd de koude winter namelijk, en is in dat opzicht tenminste 2-jarig. In het tweede jaar gaat hij bloeien, als je ze niet op tijd opeet. En de ribben worden flink dik en stevig, vlezig. Niet lekker om te eten, zou je denken.. Maar dan, kom je dit recept ineens tegen.
Een groentegerecht zoals dat in Zuid-Frankrijk en vooral in de Provence bereid wordt.

Ingrediënten

  • 1 kg snijbietribben,
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/4 liter rosé, bijvoorbeeld Tavel
  • 2 laurierbladeren
  • een paar takjes tijm
  • 2 theelepels zout
  • 70 gram ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 ansjovis filet uit pekel of olie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 20 gram bloem
  • 1/4 liter room
  • 100 gram versgeraspte Cantal
  • wat versgeraspte nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • 100 gram Provençaalse olijven

Bovendien

  • boter om in te vetten
  • 30 gram versgeraspte Cantal of Gruyère
  • 1 theelepel tijmblaadjes

Bereiden

  1. Was de snijbietribben, trek de draden eraf en snijd de ribben in stukken van 4 cm lang. Doe ze in een pan, voeg het citroensap, de wijn, de laurierbladeren, tijm en het zout toe en bedek alles met ruim voldoende water. Laat 15 minuten koken, neem de stelen uit de pan en bewaar een kwart liter van het vocht voor de saus.
  2. Pel de uien en knoflook. Hak de knoflook fijn en snijd de uien in ringen. Hak daarna de ansjovisfilets fijn.
  3. Verhit de olie in een pan en fruit er de uien en knoflook licht in. Voeg de fijngehakt ansjovis toe. Bestrooi met bloem en bak zonder deze te laten verkleuren. Voeg de room en het bewaarde kookvocht toe en laat 10 minuten sudderen. Laat de geraspte kaas erin smelten. Voeg wat nootmuskaat, peper en eventueel zout toe.
  4. Doe de snijbietribben en de olijven in een met boter ingevette, vuurvaste schaal. Bedek met de saus en zet de schaal 35 minuten in een op 180OC voorverwarmde oven. Neem de schaal uit de oven, bestrooi met geraspte kaas en laat het gerecht nog 10 minuten gratineren. Bestrooi met tijmblaadjes en dien op.

[Bron: Uit de Time Life serie ‘Koken zonder grenzen’; Ovenschotels en Soufflés]

Afdrukken