Recept: Franse Cassoulet

Hoofdgerecht voor 4 personen, aangepaste versie van Rietje

 • Chipolata worstjes of runderworstjes, ongeveer 6 stuks. Rund-, lams- of varkenschipolata mag je zelf weten, wat jij het lekkerst vindt. Ik had rundvlees, want varkensvlees vind ik niet lekker, en lamsvlees te vet.
 • 16 kipdrumsticks
 • Paprikapoeder
 • olijfolie
 • 6 grote uien, in ringen gesneden
 • 4 knoflooktenen in plakjes gesneden
 • 1 eetl gedroogde Italiaanse kruiden
 • 3 blaadjes laurier
 • 2 blikken tomatenblokjes of tomaten op sap in blik (400 gr)
 • 5 tomaten
 • 2 blikken reuzenbonen (a 425 gr Bonduelle), uitgelekt (dat is het ongeveer 400 gr)
 • 1 fles rode wijn
 • paneermeel (optioneel)

Verhit de olie in een braadpan en bak de worstjes. Neem uit de pan. Snij de worstjes in kleine stukjes en doe ze in een grote hoge pan. Bak in hetzelfde vet de ui en knof tot ze glazig zijn en een beetje gekarameliseerd. Voeg dit toe aan het vlees in de grote pan. Bestrooid de drumsticks met peper en zout en paprikapoeder en bak ze tot ze rondom bruin zijn. Snij in de tussentijd de tomaten in stukjes. Vervolgens doe je de kip bij de worstjes en uien in de hoge pan & doe daarbij de kruiden, tomatenblokjes (met sap), tomaten, de wijn. Breng het spul aan de kook en laat dit ongeveer 4 uur sudderen. Tot de kip van de botjes valt. Daarna vis je de botjes eruit, en laat het geheel zonder deksel nog behoorlijk inkoken. Het kippevlees ziet eruit als dunne draadjes.

Je hebt nu genoeg voor ongeveer 4 maaltijden met z’n twee, of 2 maaltijden met wat meer mensen. Bij het warm maken van de cassoulet kunnen de bonen erdoor, en je zou ’t spul nog een tijdje (half uurtje) in een hete oven kunnen zetten met wat paneermeel erover om een knapperig korstje te krijgen. Maar dat hoeft niet. Lekker met knapperig brood en een groene salade.

De cassoulet kun je ’s ochtends al bereiden. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast of vriezer. Verwarmen in een pan of oven.

Afdrukken