Recept: Speculaascake

Van een vriendin kreeg ik ooit het beproefde cake recept van haar oma uit Frankrijk. Cake a la Huguette. Ik gebruik het al jaren als basis voor o.a. chocoladecake, maar het volgende heb ik nog niet eerder geprobeerd. Anders is de bruine suiker, de hoeveelheid minder ik wel vaker (origineel 1 1/2 glas suiker), maar in dit geval ook echt anders. Volgend experiment is om het eens met sucanat of oerzoet te proberen, hoewel ik daar altijd een bijsmaak aan vind zitten.

Ingrediënten
1 glas* Turkse yoghurt
1 glas zonnebloemolie (of andere plantaardige olie)
1 glas bruine suiker
3 eieren L
3 glazen zelfrijzend bakmeel (eigenlijk bloem maar dat had ik niet in huis)
2 tl speculaaskruiden
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl kardemom (poeder)

*(camping-wijnglas, tussenmaat)

Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix olie, yoghurt en de eieren goed door elkaar, doe daar dan de suiker bij mix die tot opgelost. Voeg dan de droge ingrediënten toe en vul een cakevorm. Als de oven goed is voorverwarmd, de vorm met beslag in het midden van de oven plaatsen en ongeveer een uur bakken. Prik er even in met een vork, of liever breinaald (dat gat valt tenminste niet op) om te zien of de cake gaar is. De breinaald, vork of sateprikker moet er droog uitkomen. Laten afkoelen op een rooster en proeven maar…

IMG_3133
Voordat de cake de oven in ging.

IMG_3137
En toen ze klaar was.

Apart is dat de cake op lage temperatuur is gebakken, maar wel behoorlijk gebarsten aan de bovenkant. Ik ken deze oven nog niet zo goed, en ben nog aan het testen hoe ik m’n cake ‘heel’ kan houden. Daarbij was ik vergeten de siliconenvorm in een metalen vorm te zetten, zodat het modelletje er een beetje in blijft. Nu is de cake best wel uitgezakt aan de zijkanten, ik vind het geen gezicht! Maar de smaak zal er niet slechter van worden 😀

438 views

Bewaren

Bewaren

Afdrukken