Voorleesuurtje

De oude boom – Ruth Brown

Wat betekent het grote kruis dat op de Oude Boom is geschilderd? Dat vraagt Duif de postbode zich af. Ze stelt deze vraag aan alle dieren die de boom bewonen, maar alleen Kapitein Kraai weet het: de boom wordt omgehakt! Hoe kunnen de dieren samenwerken om hun huis te redden? En hoe raken ze die drukke, lastige parkieten kwijt? Een geweldig prentenboek met een groots pop-up-einde, waarop veel te ontdekken valt.

Het boek is prachtig getekend! Maar de verhaallijn & het plot is niet helemaal duidelijk voor de kinderen. Het feit dat die twee halsbandparkieten zoveel herrie maken en geen eigen huis hebben, terwijl alle andere dieren in die boom wonen, ontgaat ze gemakkelijk. Tenzij je er de nadruk op legt.  Jammer dat dat witte kruis op die boom niet op meerdere plaatjes voorkomt. Dan hoef je dat tijdens het voorlezen niet nogmaals te noemen. Zelf het verhaal dus aanpassen. “Maar… die postduif, waarom klimt die helemaal naar boven, hij kan toch vliegen?” vroegen sommige kinderen zich af. Dus daar moest ik ook een draai aangeven 🙂 De pop-up is geweldig, maar met groepjes van 5 a 6 kinderen niet handig. Die laatste bladzijde heb ik dus dicht gelaten. Kortom; een prachtig boek, duurt ongeveer 15 minuten met veel aanpassingen. Dat was hard werken voor juf Rietje vandaag!

Auteur: R. Brown
Overige betrokkenen: Jenny Crum
Geschikt voor: 4 – 6 jaar
ISBN10: 906238840X
ISBN13: 9789062388400

Afdrukken