Samothraki

Vanochtend schrok ik wakker om 5.30 uur uit een droom, waarin ik op het station in Thessaloniki in paniek naar het juiste perron liep te zoeken. De trein naar Amsterdam zou al heel snel vertrekken. Het was vreselijk druk, allemaal rugzakkers, en blijkbaar stond de trein ergens ver weg. Die droom heb ik af en toe en weet nu niet goed meer of het werkelijk zo gebeurd is; in mijn herinnering strompelde ik uiteindelijk met rugzak en al door een vreselijk drukke trein en was heel erg opgelucht. Een zomervakantie ergens tussen 1987 en 1989. Samen met E., A. en M. We gingen met z’n 4-en per trein naar Griekenland (30 uur, via Joegoslavie) en hebben een soort rondreis gemaakt, waarbij we in Limnos splitsten, aangezien het met z’n 4-en niet leuk meer was. We ontmoette een groep studenten uit Athene, die namen ons mee naar Samothraki. 

In mijn herinnering toen het paradijs op aarde. Wild kamperen bij Therma (Loutra). De bus ging niet verder dan Therma. Naaktzwemmen in de waterval (Gria Watres), een ontbijtje bij de enige taverna die er was. s’nachts onder de sterrenhemel in een zwavelbad (twee betonnen badkuipen op een bergje met een open hekje eromheen) en vooral veel hippies. Een kuiltje ver van de wildkampeerplek graven voor je behoefte, de geiten die je brood opvraten wanneer het niet hoog in de boom hing en de vuilnis naar de taverna brengen, die voor het vervolg zorgde. Idioten die de berg opklommen vervolgens gered moesten worden. De enige die veilig naar boven was kon de geitenhoeder.

Img_2545 Aangezien ik toch vroeg wakker was, ging ik zoeken op Thessaloniki, ik wilde dat station nog weleens zien. Zo zag het er ongeveer uit: 

Thessaloniki_1 En Samothraki.
Jeetje wat is daar in een paar jaar verschrikkelijk veel verandert. Blijkbaar is de autoweg toch verlengt. Vrij kamperen mag niet meer, en ervoor in de plaats zijn is er een ‘free camping’ en een ‘normal camping’ gekomen. Met ‘free’ gaat het meer om een gevoel; het kost geld en er zijn douches en toiletten. Van de Thermen is een toeristen attractie gemaakt, met een dak erboven. Hotels, etc. De geiten hebben zich aangepast aan deze vooruitgang

Samothraki4_1 Affijn, kijk zelf maar:

samothraki.com

Afdrukken