Recept: Bruine Bolletjes

Ik ben er al een tijdje mee bezig; deze bolletjes bakken. Elke keer lukken ze beter, dus nu tijd om het recept op te schrijven. Het oorspronkelijke recept komt van Xandrabaktbrood.nl, ik heb hier mijn eigen draai aan gegeven.
8 grote bolletjes of 12 kleinere bolletjes.

Ingrediënten

  • 230 gr bloem
  • 230 gram volkorenmeel
  • 8 gram (bakkers-)zout
  • 2,5 gram droge gist
  • 1 fijngestampte vitamine C tablet
  • 260 gram lauw water
  • 30 gram zonnebloemolie
  • 80 gram desem
  • 1 volle theelepel Herbs de Provence (gedroogde Franse kruiden)

Bereiden
Meng in een kom alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg in de broodbakmachien eerst toe water, olie en desem. Daarna de droge ingredienten. Zet de bbm op het programma ‘deeg’ en laat dit ongeveer 15 minuten draaien. Zet na de 15 minuten kneden de machine uit, haal het deeg uit de bakvorm (vergeet niet ook de deeghaak te verwijderen).

Laat het deeg rijzen in een afgedekte, met olie of boter ingevette kom; een uur op kamertemperatuur.

Zorg in de tussentijd voor een bakplaat met bakpapier (of zoals hier voor een kleine combi-oven twee bakplaten). Meestal leg ik ook de handdoeken en het plastic zeiltje voor later alvast klaar.

Na een uur haal je het deeg uit de kom. Vet je handen in met een beetje olie, dan kleeft het niet zo. Kneed het heel losjes een beetje door tot het een broodmodelletje heeft, en verdeel het deeg dan in gelijke stukken. Vervolgens ga je de stukken opbollen tot mooie ronde bolletjes. Verdeel ze over de bakplaten met genoeg ruimte ertussen, leg er een plastic zeiltje overheen met een theedoek of handdoek en laat de bolletjes op kamertemperatuur nog ruim een uur rijzen.

Verwarm dan de oven voor op 180 graden (heteluchtoven), besproei de bolletjes met een beetje water uit een plantenspuit en bak ze 15 a 20 minuten.

Als de oven afgaat, haal je de bolletjes er uit en laat ze afkoelen op een rooster.

Afdrukken