Hellebori

Helleborus x Sahinii ‘Winterbells’

Gisteren kocht ik voor een prikkie een zielige helleborus bij de bloemenman op de hoek. Hij heeft er nog 6 staan, had van eentje de bloemen al afgeknipt, eigenlijk weet hij gewoon niet goed hoe deze planten te verzorgen. In de pot bleken alleen wortels te zitten, geen aarde, nauwelijks vocht. De bloemen waren opgebonden rond een stokje, en lichtgroen knikkend. Toch groeiden er rondom de stam nieuw groen blad, wat mij hoopvol stemt.

IMG_4742a

Dus groef ik een gat, haalde een berg onkruid weg en plantte de nieuwe helleborus op een enigszins beschutte plek achter een laagblijvende dubbele, waarvan ik helaas de naam niet meer weet. Die gaat nog bloeien binnenkort, de knoppen zitten er in. (Ik zie nu dat het kaartje er nog bij staat, morgen maar eens even opzoeken).

IMG_4741a

IMG_4740a

Helleborus x sahinii ‘Winterbells’: A lovely new hellebore hybrid
by Graham Rice 2014.

Some unexpected hellebore hybrids have come on the scene in recent years, hybrids between species that you’d just never expect to see. But this is probably the most surprising of all. Helleborus x sahinii ‘Winterbells’ is a cross between the stinking hellebore, H. foetidus, and the Christmas rose, H. niger. And that’s pretty much what it looks like.

‘Winterbells’ looks rather like a taller version of a Christmas rose, but with nodding flowers midway in size and shape between those of the two parents. The colour is especially pretty. The peachy pink buds open to good sized, flared, bell-shaped flowers that mature to pink on the outside and creamy white on the inside and then fade to green and remain on the plant for some time. The flowers are sterile and this helps prolong the display.

In addition to this attractive colouring and the pretty pendulous flowers, ‘Winter Bells’ is unusual in other ways. Firstly, although flowers open mainly in winter and early spring, on my plants they also sometimes open in summer. Plants can also be rooted from cuttings in summer and may well flower the following winter.

Many breeders have tried to cross these two species, but in 2004 breeders at the Dutch seed company K. Sahin Zaden BV, best known for developing unusual annuals, raised a single seedling from one pod of seeds and this is it – named in honour of the company’s founder, the late Kees Sahin.

You can find more on this plant in John Grimshaw’s article on new hellebore hybrids in the December 2010 issue of the Royal Horticultural Society’s magazine, The Plantsman. Unfortunately, it’s not avalable online.

En dan staan er nog twee anderen, die ik in 2013 van m’n Buuf voor m’n verhaardag kreeg. Deze stonden vlak achter de huiskamer, deden het geweldig, maar moesten afgelopen voorjaar verplaatst vanwege de kozijnenverbouwing. Een trappetje bovenop hun koppie hadden ze echt niet lekker gevonden. M’n schoonvader was zo lief om te helpen scheppen en splitsen en verplaatsen; was best een zware klus. Gelukkig komen er toch knoppen in; in de ene plant iets meer dan de ander. Volgend jaar verwacht ik, met geluk, Meer.

IMG_4745a

Afdrukken