Recept: Scones (zonder boter)

Zaterdagmiddag had ik ineens zin om iets te gaan bakken, maar dan zonder boter en met weinig suiker/zout. Dus na een tijdje zoeken, besloot ik eens te proberen om Irish sodascones te gaan bakken. Er gaat namelijk geen boter in, maar karnemelk. En dat hebben wij tegenwoordig bijna standaard in huis. En boter standaard niet meer.

Zij noemen het bakingsoda, wij zuiveringszout. Gewoon in een pakje te krijgen bij je drogist. Alsof het iets medisch betreft. Hoewel; vroeger werd het nogal tegen brandend maagzuur gebruikt, geloof ik.. Anyway, in Ierland heel normaal om in je brood te gooien, en het zorgt ervoor dat je brood snel rijst. Maar aangezien het zuiveringszout begint te reageren, zodra het nat wordt, moet je die scones zo snel mogelijk de oven in zien te krijgen.

Heb je geen karnemelk in huis? Maar wel melk volle of halfvolle melk (of je hiervoor gepasteuriseerde melk of gesteriliseerde melk nodig hebt, is mij een raadsel, probeer het gewoon uit, zou ik zeggen). Om je eigen karnemelk te maken, kun je 1 eetlepel azijn, ciderazijn of citroensap toevoegen aan 1 kop melk (Laat dit 5 a 10 minuten staan voor gebruik).

Benodigdheden:
Een oven die je voorverwarmt op 220 graden Celcius.

  • 3 koppen (420 gr) meel; maakt niet uit wat voor meel, je kunt ook een mix van allerlei soorten maken
  • 1 eetlepel witte suiker (zelf prefereer ik Oerzoet of sucanade)
  • 1 theelepel zuiveringszout (is niet hetzelfde als bakpoeder!)
  • 1 theelepel keukenzout
  • 1 1/2  kop (360 ml) karnemelk

Meng alle droge ingredienten door elkaar in een schaal. Roer vervolgens met een houten lepel de karnemelk erdoor, tot een deeg. Rol dit deeg uit op bakpapier enigszins ingedingest met een beetje bloem, tot ongeveer 1 1/2 cm dik. Steek hieruit rondjes en bak deze op een bakplaat in de oven ongeveer 20 minuten. De scones  ze zijn gaar wanneer je erop tikt, een hol geluid klinkt.

Je kunt ze eten met zoet, of hartig, allebei lekker. Eet smakelijk.
Scones

[Bron oorspronkelijk recept: Joyofbaking.com]

Bewaren

Afdrukken

2 reacties

Reacties zijn gesloten.