Recept: Herfstschotel met kastanjes

Al een tijd wil ik iets maken met kastanjes. Per slot van rekening is het de tijd van het jaar, en tamme kastanjes zijn eetbaar, en lekker. En lief heeft ze nog nooit gegeten. Toen vond ik in de Seasons onderstaand recept. Vandaag de boodschappen ervoor gedaan en dat ga ik zaterdag uitproberen:

Herfstschotel

Herfstschotel

Dit heb je nodig :

 • 100 gram gedroogde pruimen
 • 100 gr gedroogde abrikozen
 • 250 gram tamme kastanjes
 • 1 kg pompoen
 • 250 gr moesappels
 • 200 gr uien
 • 2 eetlepels olijfolie
 • zout en peper
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 100 gr gemengde noten
 • 30 gr zonnebloempitten
 • 30 gr pompoenpitten


Werkwijze:

Leg de gedroogde pruimen en abrikozen in een kom met warm water en laat ze een half uur weken. Was de kastanjes, kruis ze in me een mesje en kook ze ongeveer 15 minuten. Laat ze afkoelen en verwijder de schilletjes.

Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de appels en de uien schoon en snijd ze in blokjes. Verhit in een grote pan wat olijfolie en fruit de uien en appels ongeveer 2 minuten aan. Voe zout en peper naar smaak toe, samen met de gember en komijnpoeder en laat het weer 2 minuten bakken.

Voeg dan de rest van de ingredienten toe, samen met vier eetlepels weekvocht van de gedroogde vruchten. Roer alles goed door en laat de herfstschotel met het deksel op de pan ongeveer een half uurtje stoven. Lekker met zilvervliesrijst en een frisse salade.

Afdrukken

Eén reactie

 1. Oooo!! Mag ik komen eten???? Dat klinkt echt zo lekker! Ik had voor dit weekend twee Odinrecepten op het menu staan, eentje met groene kool en notenpasta en eentje met geglaceeerde zoete bataat, maar volgens mij zijn zowel kool als bataat best een tijdje in de koelkast houdbaar. 😉 En pompoen heb ik nog liggen. Nu nog kijken of ik ergens hier in de buurt kastanjes kan kopen. Vorige week had ik al gezocht (ik had ineens een enorme behoefte aan gepofte kastanjes!), maar zonder resultaat. Misschien toch maar even naar de groenteboer in de Cronjéstraat fietsen, kijken of die ze heeft.

  Trouwens, wist je al dat je pompoen ook gewoon mét schil kunt eten? Smaakt hetzelfde, volgens mijn moeder (ikzelf heb het alleen bij de pompoensoep geprobeerd en proefde inderdaad geen verschil) en scheelt een hoop gehannes en gevloek… 🙂

Reacties zijn gesloten.