Stalen Bakblikken & inbranden


Onbehandelde stalen bakblikken voorbereiden voor gebruik
Bakblikken van plaatstaal (ook wel blauwstaal genoemd), moet je voor het allereerste gebruik inbranden. Doordat er na het inbranden (bijna) geen zuurstof (en vocht) bij het staal kan komen is er veel minder kans op roest.

Inbranden
Maak het bakblik schoon met water en een beetje afwasmiddel. Dat is om het fabrieksvet te verwijderen. Droog het goed af en laat nadrogen in een warme oven, zodat je zeker weet dat ie echt droog is.
Verwarm je oven voor op 220 graden. Hoger kan ook, maar je wilt niet dat de olie op het blik gaat verbranden. Lager kan ook, maar dan duurt het inbranden langer.
Vet het blik dan van binnen en buiten in met een plantaardige, drogende olie zoals zonnebloemolie of arachideolie. Geen olijfolie (dat is geen drogende olie). Het blik hoeft niet te soppen, maar wel overal bedekt zijn met een laagje.

Zet het bakblik op een rooster in de oven en laat het ongeveer 30 minuten bakken.

Als je de oven opent na 30 minuten komt er een blauwachtige walm uit je oven. Het stinkt ook. Het bakblik goed laten afkoelen. De laag is goed als deze na het afkoelen niet meer plakkerig is. En anders nogmaals de bovenstaande procedure herhalen.

Voor het bakken
Voordat je gaat bakken, smeer je de vorm van binnen in met een beetje olie. Laat brood of ander gebak niet afkoelen in het bakblik, op die manier ontstaat er condensatie wat roest kan veroorzaken.

Na het bakken
Nadat je je bakblik hebt gebruikt om brood te bakken, niet afwassen, niet in de vaatwasser, niet door een sopje halen.
Eventueel kun je je het bakblik even met een keukenpapiertje uitpoetsen, maar ook dat is niet nodig.
Je bakblik zal naar gelang je vaak bakt zwart worden. Ook dat is normaal.

Bakblik bewaren
Bakblikken van staal zijn vochtgevoelig. Als je gebakken brood in je bakblik toch op de een of andere manier blijft ‘kleven’, dan herhaal je de procedure van het inbranden zoals hierboven beschreven.

Succes!

BewarenBewaren

Afdrukken