Recept: Stoof met herfstbok


Ingrediënten

 • 900 gram sukadelappen
 • 3 theelepels paprikapoeder
 • zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 2 theelepels chilivlokken
 • 2 grote uien, grof gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, kleine stukjes gesneden
 • 1 middelgrote winterpeen in plakjes
 • olie of boter om in te bakken
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 desertlepeltje gedroogde tijm  of 2 verse takjes
 • 2 plakken ontbijtkoek in blokjes gesneden
 • 1 flesje herfstbok (30 cl)

Bereiden
Snijdt de sukadelappen in blokjes . Meng ze met zout, versgemalen zwarte peper en paprikapoeder. Bak de sukadelappen op hoog vuur in 5 minuten bruin. Grappig, bij mij lukt dat nooit, er komt zoveel water uit dat het vlees wel gaar wordt, maar niet werkelijk lekker bruin bakt. Dus mik ik het vlees plus aanhangend vocht na zo’n 5 minuten in een andere pan en dan. Bak de uien en de knoflook 2 minuten zachtjes. Winterpeen erbij, even meebakken.

Roer de tomatenpuree door het bakvet. Kijk, daar heb je ’t weer. Dus aangepast: De pan waarin je het vlees hebt gedaan, zet je op een laag pitje, roer de gebakken ui & knoflook er door en vervolgens een klein blikje tomatenpuree. Laat de tomatenpuree een minuut of 2 meebakken (ontzuren, heet dit). Dan de tijm & laulier door het mengsel roeren en de herfstbok langs de rand van de pan erbij schenken. Breng het spulletje aan de kook en stoof het vlees in een afgesloten pan. Soms even roeren, en het kan zijn dat je er af en toe wat water aan toe moet voegen.

Als het vlees bijna gaar is, na zo’n 2 1/2 uur schep je de blokjes ontbijtkoek door het stoofvocht en laat dit nog een kwartiertje meepruttelen. Houd de bodem van de pan in de gaten!

Smakelijk 🙂

p.s. het plaatje boven ziet er heel anders uit dan het resultaat in mijn pan en op mijn bord. Maar eerlijk gezegd… ik denk dat ’t van mij lekkerder was 😉

Afdrukken