Azijnmoeder!

Dat klinkt wat zurig, maar is iets heel anders dan je denkt! Onlangs heb ik een Fantastische scoby oftewel azijnmoeder in de appelazijn ontdekt. Ik weet ’t niet precies wanneer ik die heb neergezet. Maar het is de hele zomer altijd warm in onze bijkeuken waar de fles in de kast stond, dus groeikansen genoeg.

Scoby is een azijnmoeder, een soort kwab die groeit in ruwe azijn en ervoor zorgt dat, als je haar voedt met alcohol van een x%, ze meer azijn maakt, wanneer er zuurstof bij kan komen.

De ‘vette’ scoby kwab zit nu in een dispenser met een water/witte wijn verhouding van 35/100 ml. Omdat de dispenser in een ruimte van ongeveer 20 graden in het donker moet staan (de bijkeuken wordt langzamerhand te koud), heb ik er vanmiddag een hoes omheen gemaakt. Bovenop zit een gaasje met elastiek, de hoes zelf kan er af, zodat ik in de gaten kan houden wat er in de dispenser gebeurd. Die staat nu in de keuken, boven ons kookstel & oven.

20191105_EEYS0907

Ik hoop dat ze flink gaat groeien en een heerlijke witte wijn azijn gaat maken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Afdrukken Afdrukken