Recept: Landbrood

Kon ik m’n desem vanuit de koelkast weer tot flink wat leven wekken gisteren na hem gevoerd te hebben, wilde ik vandaag serieus brood gaan bakken. Zo gezegd, zo gedaan. Het kost nogal wat berekenen hoeveel tijd iets gaat duren, wanneer een brood voor de 2e rijs moet, of wanneer in de oven, maar dit keer kon ik een soort van ’twee in een’ doen. Bruine bolletjes (die ik al veel vaker maakte) en een Frans landbrood. Genoeg desem in huis, vanaf nu moet ik ‘m weer vaker voeden om nog meer met desem te bakken.

Ingrediënten
Tarwebloem
Volkorentarwemeel
2 gr gist
gr zout
200 gr desem
water

Bereiden
Vet een beslagbak (ik gebruik een met deksel) in met zonnebloemolie. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Doe de desem met het water in de bbm. Zet deze aan op het programma ‘Deeg’ en voeg langzaam de droge mix toe. Laat de bbm ongeveer 10 – 12 minuten kneden en zet de bbm uit. Leg het deeg in de ingevette bak, deksel erop en onder een fleecedekentje, of als het warm is in huis gewoon in de keuken, en laat het zo’n 60 minuten laten rijzen.

Na de 60 minuten rijstijd even doorkneden en dan in een rijsmandje nog 2 uur (dat kan ook korter zijn) laten rijzen.

Vervolgens het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op een bakplaat met bakpapier laten rollen, insnijden en in de oven op 220 inschieten. Na 10 minuten terugdraaien naar 200 graden.

Afdrukken