Recept: Bietjes op zoetzuur

Geen idee of het lekker is, maar ik kwam bij Soulemama zo’n prachtige foto van allemaal potjes met ingemaakte bietjes tegen, dat ik dacht “oooh, dat wil ik ook”. En aangezien er nog een stuk of 14 middelgrote bietjes in een van m’n bakken lagen, heb ik die vandaag geoogst en ingemaakt.

Eerst moeten de bietjes gestoomd. 14 middelgrote bietjes en nog zo’n 10 kleintjes (dat werd toch niks meer). Het loof tot ongeveer 3 cm boven het kopje af knippen of snijden. Dan goed wassen; alle aarde eraf en in een pan met een stoomzeefje. Ongeveer 50 minuten, dan zijn ze gaar. Af laten koelen, even afspoelen en dan het schilletje, de wortels en het loof eraf pulken. Doe wel even een schort voor, en als je geen roze vingers wilt, handschoenen aan.

Ingrediënten

  • 14 middelgrote bietjes en ongeveer 10 kleinste bietjes

Per pot:

  • 1 kaneelstokjes
  • 1 laurierblaadje
  • 2 steranijs
  • 1 tl mosterdzaad wit
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl korianderzaad (die had ik dit keer van eigen oogst!)
  • 8 jeneverbessen
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl gedroogde chilivlokken
  • 10 korrels zwarte peper

Voor twee potten:

  • 250 gram suiker
  • scheut honing
  • 250 cc water
  • 250 cc witte wijnazijn
  • snuf zout

Bereiden
Snijdt de bietjes in kleine stukjes. In twee Gurkenviertel potten (schoongemaakte augurkenpotten) doe je de kruiden en de stukjes bietjes.

Doe het water, de azijn, suiker en honing, snuf zout in een pan en breng dit aan de kook. Schep het (ei)wit eraf en schenk het kokende vocht over de bietjes in de potten. Draai ze direct stevig dicht en laat de potten ondersteboven afkoelen.

Ik weet nog niet hoe het smaakt, wel hoe het eruit ziet. Waarschijnlijk trekken wij ergens in november of december de eerste pot open, en maak ik als ’t lekker smaakt er volgend jaar meer van 😀 I’ll keep you updated

Afdrukken