Recept: Gestoofde hamlappen in donker bier

Nog zo’n heerlijk recept uit het blaadje Boodschappen! Daar kun je het originele recept vinden, en zelf pas ik recepten enigszins aan. Het is tijd voor Bokbier of Bockbier en dat gaat hier in. Kon ik nou net geen Bockbier krijgen, dus werd deze vervangen door een ander soort donker bruin bier. En evengoed heerlijk. Wij eten er ruim twee dagen van.


Ingrediënten
600 g hamlappen, in blokken van 5 cm
zout en versgemalen peper
2 eetl. bloem
50 g olijfolie
2 uien, in parten
100 g gerookte spekblokjes
300 ml (= 1 flesje) bokbier of donkere biersoort
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm of 1 gedroogde eetlepel tijm
1 eetl. Zaanse mosterd
50 gr zilveruitjes of cocktailuitjes
200 g winterpeen, in stukken
250 g gedroogde pruimen zonder pit
2 eetl. gehakte bosui

Bereiden:
Doe bloem, zout & peper in een bakje bij elkaar. Roer dit even door elkaar en strooi het over de hamlappen blokjes. Flink door elkaar roeren (met sla bestek gaat dit heel goed). Verhit de olie en bak het vlees rondom bruin. Schep het uit de pan. Bak de uien en spekjes 2 minuten in het bakvet, eventueel wat olie toevoegen. Schenk het bier erbij en breng aan de kook.

Voeg het vlees, de laurierblaadjes, tijm en mosterd toe en stoof zachtjes met deksel 15 minuten. Voeg daarna de winterpeen en de pruimen toe. En laat het geheel 45 minuten zachtjes stoven. Verwijder de laurierblaadjes. Serveer het gerecht, bestrooid met gesnipperde bosuitjes, met bruin vloerbrood of friet. Maar wij aten er gebakken krieltjes (altijd in de schil) bij en gestoomde broccoli.

Afdrukken