Recept: Spaanse tortilla (basis)

Ik vond een website met superrecepten, niet moeilijk, wel heel lekker (denk ik), en begon met dit recept. Lief draaide de tortilla om in de pan (mijn arm wil momenteel niet) wat niet echt moeilijk is. En wij deden er schijfjes knoflook doorheen 🙂

Ingrediënten
500 gram Aardappelen, in dunne schijfjes
1 Ui, middelgroot, in dunne ringen
4 Eieren
scheutje Melk;
5 of 6 eetlepels Olijfolie (om de Aardappel en Ui in te bakken);
1 eetlepel Olijfolie (om de Tortilla in te bakken);
1/4 theelepel Zout (of naar smaak);
ruim Zwarte Peper, liefst vers uit de molen;

De bovenstaande hoeveelheid Aardappel, Ui en Eieren zou genoeg moeten zijn voor een lekkere Tortilla van 20cm doorsnede, waar je 12 mooie puntjes van kunt snijden.

Bereidingswijze
Bak de aardappel met de ui, peper & zout in de olijfolie zachtjes een kwartiertje of zo tot de aardappelschijfjes beetgaar zijn; blijf regelmatig omscheppen, zorg dat het niet aanbrandt;
Laat het ui met aardappel-mengsel afkoelen tot het lauw aanvoelt; Als je dit in een vergiet doet met een schaaltje er onder dan ben je meteen van de overtollige olie af;
Klop de eieren los met een scheutje melk, een beetje zout en een flinke zwengel zwarte peper uit de molen; Voeg het ui met aardappel-mengsel toe aan de eieren, roer om, en laat een minuutje rusten.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan van 20cm diameter;
Laat het ei met ui en aardappel-mengsel in de pan glijden; Druk met de achterkant van een lepel of vork de aardappelstukjes die boven het mengsel uitsteken naar beneden zodat ze in de prut zitten;
Hou de tortilla een dikke minuut op middelhoog vuur, daarna op klein om door te garen; Afhankelijk van hoe ver je het ui met aardappel-mengsel hebt laten afkoelen kan dat doorgaren 10 tot 20 minuten duren. Hou eventueel een deksel op de pan om de warmte vast te houden;
Zodra de bovenkant van de tortilla gestold is, leg je een plat bord op de koekenpan en draai je ze om op het bord; Laat de tortilla omgekeerd terug in de pan glijden;
Laat zo de bovenkant een paar minuutjes op laag vuur een beetje bruinen;
Draai de tortilla weer om op een plat bord en laat ze daarop afkoelen.
[Bron: tapasbonitas.nl]

Afdrukken