Recept: Griekse witte bonensoep – Fasolada

Onlangs vond ik in een kringloopwinkel een boek “De keuken van Griekenland”. Had ik nog niet, Griekse kookboeken 😉 Maar echt, de recepten die hier in staan zijn eenvoudig, smakelijk en ook simpel om aan te passen naar je eigen smaak. Dus, dat doe ik dan.

Ingrediënten
225 gram witte bonen, een nacht weken in water (krombekken, cannelinibonen, of wat je maar lekker vindt),
1 liter koud water,
2 uien, gesnipperd
2 tenen fijngesneden knoflook
2 wortels kleingesneden
2 stengels bleekselderij* (die komen er bij ons niet in, wel 2 plakken knolselderij in blokjes, of een kleine venkel idem dito)
3 el olijfolie
2 tl Griekse kruiden of gedroogde oregano
1 laurier
1 tl suiker
400 gr tomaten op sap uit blik
zout & peper
50 gr Griekse olijven zonder pit, in plakjes gesneden
bladpeterselie fijngesneden.

Bereiden
Giet de geweekte bonen af, en spoel ze goed met koud water. Haal de bonen die er echt niet fris uit zien tussenuit. Doe een liter koud water in de pan bij de bonen (geen zout!), breng ze aan de kook, en laat 10 minuten op hoog vuur koken. Draai het gas laag en laat de bonen nog 30 minuten zachtjes koken.

Voeg de uien, knoflook, wortel, andere groenten, olijfolie, de kruiden, suiker en de tomaten met sap (die mag je heeeel voorzichtig met je handen fijnknijpen boven de pan) toe. Geen zout. Wel peper. Voor pit kun je ook een 1/4 tl chiliflakes toevoegen. Breng de soep aan de kook, draai het gas laag en laat de soep 45 minuten tot een uur zachtjes koken.

Voor het opdienen wat zout naar smaak toevoegen. Garneren met olijven en peterselie. Lekker met stokbrood.

Tip: een paar blokjes feta als garnering is ook heerlijk.

Afdrukken