Recept: Weihnachtsstolle met spijs

In dit geval met hazelnotenspijs, homemade van eigen oogst van dit jaar. De noten in het brood zijn ook hazelnoten, die vooraf geroosterd zijn.

IMG_8073

Ingrediënten
500 gr bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
125 gr roomboter
250 gr volle kwark
2 eieren
1/4 tl zout
1 tl kardamom
citroenrasp
scheutje whiskey
1 tl vanille extract
150 gr blauwe rozijnen, geweekt in een scheutje whiskey
50 gr sukade
100 gr bigarreau, gehakt
50 gr hazelnoten of amandelen, ontveld en gehakt
150 gr spijs
Poedersuiker om te bestrooien

Bereiden
Alle ingredienten op kamertemperatuur laten komen.
Maak een soepel deeg van de ingredienten. Voeg op het laatste de rozijnen, sucade, gehakte noten en gehakte bigarreau toe. Maak een redelijk platte bol op je aanrecht.

Spijs tot een balletje rollen, dan een pilletje van maken met puntjes aan de zijkanten en die even plat drukken van beide kanten. Het pilletje mag precies de breedte van je stol hebben. Mocht het rollen niet soepel gaan, of breekt je spijs tijdens het rollen, voeg dan een beetje losgeklopt ei toe.

Rol je spijs in de stol en vouw deze (bijna) dubbel / dicht.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht iets lager). Zet de stol in de voorverwarmde oven en bak een 30 minuten op 160 graden. Bekwast de stol dan met roomboter en zet hem nogmaals 15 minuten in de oven. Dan weer bekwasten met roomboter en nogmaals 15 minuten bakken in de oven.

20181217_IMG_3938

Wanneer de stol klaar is, komt een satéprikker er droog uit. Laat heel even afkoelen en besmeer de stol weer met roomboter, en dan met een zeefje een flinke laag poedersuiker er overheen. Dat ook op de onderkant en de zijkanten. Goed laten afkoelen en verpakken in plastic folie, bewaren op een koele plaats tot gebruik. Ongeveer een week tot 2 weken laten ‘rijpen’.

IMG_8075

Update:
Echt zo lekker en zo goed gelukt, deze! Maar die 2 weken ‘rijpen’ haalden we niet hoor, 6 dagen was al knap 😉

20181223_IMG_8156

Afdrukken