Recept: Mueslibrood

Voor ons Paasontbijt dit heerlijk mueslibrood gebakken. En natuurlijk aangepast aan eigen smaak; volgende keer een beetje meer vocht.

Ingrediënten
250 ml volle melk
50 g ongezouten boter
250 g volkoren tarwemeel
200 g patenttarwebloem
1 tl zout
5 tl kaneel
1 tl kardemom
1 el lichtbruine basterdsuiker
1 zakje droge gist (7 g)
200 g gedroogde cranberries
100 g gemengde noten ongezouten
50 gram muesli (ik heb altijd van die flakes van Albran…)

Bereiden
Verwarm de melk met de boter in een steelpan tot lauwwarm. Zet het vuur uit en wacht tot de boter is gesmolten. Meng beide soorten bloem in een ruime kom met het zout, kaneel, kardemom, gist en suiker. Voeg het melk-botermengsel en meng met een mixer met deeghaken in tot een samenhangend deeg. Kneed met de hand nog tot het deeg zijdezacht aanvoelt. Leg het deeg in een kom en dek af. Laat op een warme en tochtvrije plek 45 min. rijzen.

Kneed het deeg opnieuw door en voeg de cranberries, noten en muesli toe. Kneed totdat de vruchten en noten gelijkmatig over het deeg verdeeld zijn. Voeg extra water toe als de vulling uit het deeg blijft vallen. Duw het deeg uit tot een lap van 2 cm dik en rol vervolgens op. Leg de rol met de naad naar onderen in een ingevet cake- of broodblik. Dek af en laat nogmaals 45 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak het mueslibrood in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Controleer de gaarheid door erop te kloppen. Klinkt het hol, dan is het gaar. Laat 10 min. afkoelen in de vorm.

Bewaartip:
Je kunt het mueslibrood 1 dag van tevoren maken. Bewaar het in een luchtdichte zak of gewikkeld in een theedoek. Invriezen kan ook (maximaal 2 weken). Verwarm het brood voor je het serveert ca. 10 min. in de oven op 180 °C.

Update:
Het brood is superlekker van smaak, structuur ook, en vult prima. Ik had extra water nodig toen ik de muesli etc. ging toevoegen, aangezien deze bij het kneden na de 1e rijs er uit bleef vallen…. Misschien dat ik een volgende keer de vulling al direct toevoeg en wat extra water of melk, en dan na de 1e rijs niet meer veel kneden, maar alleen modelleren. Denk dat het brood dat nét even wat luchtiger van wordt, en iets langer houdbaar.

Afdrukken