Teveel aardperen in m’n Paleistuin-Zuid, ik groef ze op (een deel), en kuilde ze in in een bakkie. Maar wat nu?
Aardperenpuree. Kan dat ook in brood? Als aardappelpuree in brood kan, vast wel. Maar wat zal het opleveren qua smaak en structuur?
Ingrediënten
220 gr aardperenpuree (ongeveer 3 middelgrote aardperen, geschild, in stukjes gesneden)
250 ml warme melk
525 gr bloem
125 ml zonnebloemolie
1 ei
7 gr droge gist
8 gr zout
18 gr basterdsuiker
Optioneel
Melk om de broodjes te bestrijken
Nigella zaadjes
Sesam zaadjes
Bereiden
Maak puree van de aardperen. zo’n 220 gram. Iets meer kan ook. Verwarm ondertussen de melk en voeg die toe aan de aardperenpuree. Laat het mengsel eniszins afkoelen voor gebruik.
Voeg in de bbm alle ingredienten bij elkaar en kneed met de aardperenpuree/melkmengsel een bijzonder kleverig, plakkerig deeg. Leg het deeg in een ingevette kom. Dek het deeg af en zet op een warme plek ongeveer een uur te rijzen.
Kneed het deeg door (flink je handen invetten, want het plakt aan alle kanten), en maak er 16 bolletjes van. Daar ging ik mis, en maakte van de 2e helft een vlechtbrood. Voor alles een 1e keer en dit was toch al experimenteel 😉
Bestrijken met melk en zaadjes er overheen strooien.
Bakken op 200 graden voor ongeveer 20 minuten. Afkoelen op een rooster onder een theedoek.
Smakelijk!