Recept: Citroentaart

Voor Pasen zou ik iets speciaals willen bakken, en was op zoek naar een taart, niet te moeilijk, niet te veel ingrediënten, en een beetje geel van kleur, te combineren met chocola. Ooit kreeg ik van m’n tante Rietje een ’toetjesboekje’ cadeau voor m’n verjaardag. Heul lang geleden, volgens mij woonde ik nog bij m’n ouders in het Kleverpark… Ik heb verschillende recepten die er in staan geprobeerd, maar dit is een gouwe ouwe. En vandaag begonnen met het recept aan te passen.

IMG_4611

Ingrediënten
voor het deeg:
200 gr bloem
1 ei
150 gr roomboter
100 gr witte basterdsuiker
snufje zout

voor de vulling:
3 kleine eieren
100 gr witte basterdsuiker
40 gr roomboter
2 bio-citroenen
een draadje saffraan
een snufje kardemom

voor de glacering:
2 a 3 sinaasappels Meola
2 blaadjes gelatine
3 tl vanille essence of andere
2 tsp witte basterdsuiker

Bereiden
Taartdeeg:
Mix ei, roomboter, basterdsuiker goed door elkaar. Voeg dan de bloem en een snufje zout toe en mix dit tot een mooi kleverig deeg. Leg het weg in de koelkast tot gebruik.

Vulling:
Klop de eieren los met de basterdsuiker. Snijdt de boter in kleine stukjes, en mix dit erdoor. Rasp citroenschil (dat doe ik dus echt nooit, ook niet met z.g. bio-citroenen) en pers de citroenen uit. Zeef het sap en voeg dit bij het eimengsel. Zet het mengsel op zacht vuur of au bain marie en laat het al roerend binden. Dat duurt best even een tijdje.

20180315_IMG_4595

Vet in de tussentijd een springvorm van 20 (beetje klein!) tot 28 cm doorsnee in (die laatste heb ik zelf), vul dan de bodem met deeg en een opstaand randje, zodat de vulling niet direct tegen de zijwand zit.

20180315_IMG_4596

Giet de eimassa in de taartvorm. Bak de taart bij een temperatuur van 175 graden, gedurende 45 minuten. Houdt de bovenkant in de gaten, want in sommige ovens gaat die te hard bruin worden. Laat de taart afkoelen, volledig en zet ‘m dan om kouder te worden in de koelkast.

IMG_4604

Sinaasappelspiegel
Pers de sinaasappels uit en zeef het sap.

IMG_4600

Laat in een bakje koud water de gelatine weken. Het sap moest ongeveer 200 ml zijn in dit recept, voor een volgende keer vul ik aan tot 250 a 300 ml. Voeg de tls suiker toe, en breng aan de kook. Zet het daarna uit en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes door het sap. Wanneer het sap enigszins is afgekoeld (nog steeds helemaal vloeibaar), dan giet je het voorzichtig uit over de citroentaart en zet deze terug in de koelkast om tenminste 2 uur op te stijven.

IMG_4606

Smakelijk!

IMG_4628

Afdrukken