Recept: Zelf kroketten maken

In onze vakantie bleven ze in de horeca-gelegenheden maar kroketten op de kaart zetten, en al onze neusgaten vullen met krokettenlucht. Toen kwam ik op het idee 🙂

Benodigdheden

* 300 gr runderpoulet, (ik had 449 gr, net nog lekkerder)
* 1 ui (kleingesneden),
* 1 prei (kleingesneden),
* 1 wortel (kleingesneden),
* 2 laurierblaadjes,
* 120 gram patentbloem,
* 100 gram roomboter, (of 100 gr zonnebloemolie)
* 3 losgeklopte eieren, wat extra bloem,
* 250 g paneermeel (of panko van de toko)

Bereiding

Zet het poulet op met koud water, peper, zout en de prei, wortel, ui en laurier. Laat het poelet in 2 tot 3 uur gaar worden op een zeer laag vuurtje. Schep tussendoor het schuim wat naar boven komt af. Maak het vlees klein en zeef de bouillon.

12:45 uur: Bouillon aan het trekken voor zelfgemaakte kroketten 🙂

Stap 1 Smelt de boter en voeg hier de bloem aan toe. Verwarm het geheel een paar minuten op laag vuur.

Stap 2 Voeg dan beetje voor beetje in totaal 8 deciliter van de bouillon toe zodat er een dikke, gladde ragout ontstaat. Deze moet even koken.

Stap 3 Voeg het vlees toe en breng de ragout (die nu officieel salpicon heet) op smaak met zout en peper. Zet deze zeker drie uur goed koud weg.

15:15 uur Weer verder gegaan. In geen tijden zolang in de keuken gestaan, en het is nog niet klaar… zelf kroketten maken is heul veul werk!
17.00 uur De salpicon (zoals ze dat noemen) staat nu af te koelen.

19:00 uur Nog een half uur en dan ga ik echt kroketten draaien.. is het lastigste van het hele proces denk ik… de korst? Holtkamp onlangs zei hoe dunner, hoe minder vet 🙂

Stap 4 Klop de eieren los en breng ze wat op smaak met peper en zout. Maak nu dikke, korte worstjes van de salpicon. Haal deze door de bloem dan door het ei en dan door het paneermeel. Herhaal dit nog eens maar dan zonder de bloem. Frituur de kroketten 4 minuten op 180˚C.

21.30 uur De zelfgemaakte kroketten; ze waren heerlijk! Vooral met Zaanse mosterd op molenbrood. Maar voorlopig maak ik ze niet meer; veels te veel werk. Bovendien gaan er nog 10 stuks de vriezer in, voor als er bezoek komt 🙂

[Bron: Proef van de Keurslager]

Afdrukken

2 reacties

  1. Hoi Carla,
    Oh, Scheveningen was vast ook leuk. Alleen jammer dat er geen wind stond. Tja, die gaat niet op bestelling… Waren de beelden mooi?
    Groetjes Rietje

  2. Terwijl jullie nog nagenoten van de kroketten (lucht) waren wij in Scheveningen in Beelden aan zee. Ook mochten we genieten van de vliegers die op het strand opgelaten werden. (toeval!) Alleen dikke pech er stond te weinig wind!

Reacties zijn gesloten.