Recept: Landbrood met verse kruiden, walnoten en gierst

Ingrediënten
7 gram droge gist
8 gram zout
1 eetlepel honing
1 eetlepel olijfolie
310 ml handwarm water
1 vitamine C tablet, gepoeierd
250 bloem
150 gram volkorenmeel
100 gram roggemeel
25 gram gierst
50 gram walnoten, gehakt
twee handen verse kruiden uit de tuin (bieslook, ook de bloemen, daslook, rosemarijn, oregano, tijm, peterselie)

Bereiden
(dat doe ik altijd in de bbm), meng de ingrediënten voor het deeg, en kneed dit tot je er een vliesje van kunt trekken. Bij mij duurde dat vandaag zo’n 12 minuten. Leg de bol deeg dan in een ingevette kom, dek deze af (zelf gebruik ik een beslagbak waar een deksel op zit) en zet de kom weg op een redelijk warme plek. Bij mij is dat in een fleece-dekentje in de huiskamer. In ieder geval tochtvrij.

Na een uur, anderhalf uur het deeg even uitduwen op een ingevette plek; daar gebruik ik zo’n siliconenmatje voor (je handen ook, dat werkt makkelijker) en bol het op. Leg het alsnog zo’n uur te rijzen in een rijsmandje als je dat hebt. Na de rijsperiode de bol op een bakplaat met bakpapier leggen, met een scherp mes of lamé insnijden. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 200 graden (heteluchtoven), of 230 graden (conventionele oven), tussen de 30 a 40 minuten.

Afdrukken