Recept: Kounelli Stifado

In 2008 waren lief en ik op vakantie naar Corfu Acharavi, een van de Griekse Eilanden aan de Westkant. Qua omgeving niet heel erg geweldig, wel warm, en bovenaan de weg zat op loopafstand 1 restaurant. Kan ik nu toch niet meer vinden hoe het heette, maar Nicoletta was daar de kok, en er kwam (behalve ons) haast niemand eten. Dat had niets met haar kookkunsten te maken, maar wel met de locatie (afgelegen) van het restaurant zelf.

Dus raakten wij met haar in gesprek en kreeg ik haar recept in gebroken Engels en Grieks. Het is hier alleen een beetje lastig om wild konijn te schieten (hoewel de Vinex-jager weet daar misschien wel raad mee), maar ook bij de slager ligt het niet altijd zomaar in de vitrine. Toevallig deze week wel. En toen wist ik het wel. Ondanks, of misschien juist dankzij de hitte ben ik vandaag het recept van Nicoletta aan het uitproberen. Hier buiten is het 27 graden, in de keuken nog een paar graden hoger. Maar het wordt vast lekker en doet me in ieder geval aan Griekenland en vakantie denken!

Benodigdheden:

 • 1 glas rode wijn
 • 1 glas rode-wijn-azijn
 • 1 glas olijfolie
 • 1 eetlepel honing
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 4 gepelde en in grove stukken gesneden vleestomaten
 • ongeveer 30 gepelde kleine zilveruitjes (vers, niet uit blik!)
 • 10 jeneverbessen
 • 8 kruidnagels
 • 2 laurierblaadjes
 • zout en peper
 • 1 stokje pijpkaneel
 • 1 of 2 takjes rozemarijn
 • 2 of 3 gesnipperde knoflooktenen
 • 2 of 4 konijnebouten (de saus is met water en rode wijn te vermeerderen)
 • paar eetlepels bloem

Het meeste werk is het pellen van de uitjes. Mocht dit moeilijk gaan, dan kun je die (evenals de tomaten) ontvellen door ze heel even in kokend water onder te dompelen en af te koelen.
Schudt wat bloem, zout en peper over de boutjes en bak deze bruin in een deel olijfolie. Leg ze in een ovenschaal. Bak ondertussen de uitjes ongeveer 20 minuten op een laag vuurtje (lekker laten karameliseren) en leg ze daarna bij de konijneboutjes.

Doe het glas azijn met de gesnipperde knoflook in een diepe of juspan. Laat dit even aan de kook komen. Voeg daarna tomatenpuree, honing, specerijen en kruiden toe, en de rode wijn en rest van de olijfolie, en breng het eventjes aan de kook. Giet de saus daarna over de boutjes en uitjes in de ovenschaal en dek deze af met alu-folie.

De oven heb je overigens al voorverwarmd op 180 graden. Nu gaat de schaal een halfuur op 180 de oven in. Na dat halfuur nog anderhalf uur op 150 graden.  Wij eten er stokbrood en sla bij. Eet smakelijk!

Afdrukken