Recept: Belgische stoofschotel met donker bier

Gisteren hebben we, hoewel wel een beetje laat, heel lekker gegeten. Recept uit m’n moeders kookboek, even snel op een kladje geschreven. Vervolgens vergeten mee te nemen en via scan van mijn baba toch nog in handen gekregen. Om je vingers bij op te eten 🙂

Ingredienten:

 • 2 grote uien, in stukjes
 • 8 grote wortels in plakjes
 • 2 knoflooktenen in plakjes gesneden
 • 1,25 kg stoofvlees in blokjes (rib- of runderlappen)
 •  4,25 dl donker bier
 • 2 eetlepels suikerstroop
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 eetlepels gedroogde thijm, of verse
 • 4 eetlepels bloem
 • zout & peper
 • Olijfolie scheutje

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 G. Bak de uien en de wortels en knoflook in de olijfolie tot de uien glazig zijn en haal ze uit de pan. Mix de blokjes vlees met bloem, zout en peper (kan in een zak, kan ook in een kom). Bak het stoofvlees dan in een scheutje olijfolie, tot je geen rood vlees meer ziet. Doe alles bij elkaar in een ovenschaal, even flink door elkaar roeren en dan de afgedekte schaal 1 3/4 uur in de voorverwarmde oven.

Je kunt er na de voorgeschreven tijd ook Kruidenballetjes bij doen (recept volgt). Dan moet de schaal onafgedekt nog een half uur stoven.
Ook kan je het geheel nog kruidiger maken met een stuk of 8 kruidnagels en jeneverbessen.

Afdrukken

3 reacties

 1. @Meike,
  Ja, dat wist ik, haha! Lekker he? ehm 5,5 is het een beetje te weinig voor. Nou zijn wij redelijk grote eters, van de week had ik 800 gr stoofvlees en 4 wortelen, maar het recept zoals boven is oorspronkelijk voor 4 personen. Ik zou van alles een klein beetje meer doen (is best machtig), evt. sperciebonen erbij en als je denkt dat het niet genoeg is, een beetje rijst kan natuurlijk ook ernaast.
  Eet smakelijk van ’t weekend 🙂

 2. Je wist gewoon van te voren al dat ik hier van ging kwijlen, he Rietje? Yummmm!! We krijgen dit weekend eters – wat zal ik toch eens maken?? 🙂

Reacties zijn gesloten.