Recept: Köfte

Het maken van köfte is niet moeilijker dan het maken van gewone gehaktballen.

Ingrediënten

  • 250 gram Bulgur,
  • 1 ui, geraspt of gesnipperd,
  • ½ theelepel pimentpoeder,
  • 1 theelepel kaneel,
  • 2 theelepels milde paprikapoeder,
  • 1 theelepel pittige paprikapoeder
  • versgemalen zwarte peper & zeezout naar smaak
  • Voeg 500 gram gehakt (lekkerst is lams-)
  • 2 eetlepels fijngehakte verse munt,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2-3 eetlepels olijfolie

Bereiden

Week 250 gram bulgur in ruim koud water en druk dan na vijf minuten in een zeef er zoveel mogelijk water uit. Meng de bulgur in een kom met een geraspte ui, ½ theelepel pimentpoeder, 1 theelepel kaneel, 2 theelepels milde paprikapoeder, 1 theelepel pittige paprikapoeder en versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak en kneed alles tot een soort pasta. Voeg 500 gram lamsgehakt (eventueel half om half met rundergehakt) met 2 eetlepels fijngehakte verse munt, 2 eetlepels fijngehakte peterselie en 2-3 eetlepels olijfolie toe. Kneed alles goed door elkaar en vorm er mooie ballen van. Bak de ballen in een hapjespan met olijfolie rondom bruin en gaar. Serveer ze in een pittige tomatensaus als hoofdgerecht. Kleine köfte zijn ook lekker als borrelhapje met Griekse yoghurt of tzatziki om in te dippen.

[Bron: De Grote Larousse Gastronomique]

Afdrukken