Recept: Pasta met Shiitakes

Heb ik onlangs tijdens ons uitstapje naar Delft in een kringloopwinkel op de Beestenmarkt een pastamachien aangeschaft voor een prikkie. Vandaag heb ik die voor het eerst gebruikt. Het is leuk om zelf pasta te maken. De eerste keer is experiment; later kan het er alleen maar beter op worden 🙂

De pasta zelf was enigszins te dik, bleek tijdens het koken. Dus de volgende keer dunner, maar ook iets meer met kruiden kan geen kwaad. Het rare was dat er in het ene recept staat: ‘geen zout’, en in het andere juist wel. Snap jij dat nou? De verse dophertjes (het is groen en het?) mogen iets langer dan 10 minuten koken, maar de shiitakes waren precies goed.

Verse pasta

 • 250 gr bloem
 • 2 eieren
 • halve tl zout
 • versgemalen zwarte peper
 • klein scheutje ketjap
 • 1 el olijfolie

Maak een kuiltje, waarin je de eieren en olijfolie en een snufje zout mengt. Vervolgens alles voorzichtig tot een stevig deeg mengen en dan een half uur flink kneden. Een half uur stevig in plastic verpakken en laten rusten. Daarna kun je met de pastamachien er sliertjes of andere dingen van maken. Een uurtje laten drogen voor het gebruik. Bewaren kan ook, dan verder drogen, houdbaar 1 a 2 weken.

 • 2 ons verse dophertjes, gepeld
 • kleine courgette, in stukjes
 • kleine rode paprika, in stukjes
 • 1 grote ui, in stukjes
 • 2 teentjes gesnipperde knoflook
 • Shiitakes (een bakje), in plakjes gesneden
 • half bakje gewone shampignons, in plakjes gesneden

De courgette in stukjes, de paprika ook, deze samen even bakken, tot de courgette een beetje glazig ziet. Kook ondertussen de doperwtjes, iets langer dan 10 minuten, tot ze gaar zijn. Water opzetten voor de pasta, afhankelijk van de dikte 2-5 minuten koken en dan afgieten. In de tussentijd ui, knoflook en shiitakes, shampignons bakken met een snufje zout en versgemalen peper, giet er een klein scheutje ketjap overheen.

Alles door elkaar even opbakken en eet smakelijk. De shiitakes zijn overigens ook vers:

Shiitakes

Afdrukken