Recept: Millionaire’s Shortbread

Door de voorkant van een klein Duits gebakboekje was ik iedere keer zo getriggered, dat ik dit keer echt de Millionaire’s shortbread wilde maken. Echter, in zo’n boekje wil nog weleens een recept niet helemaal kloppen qua verhoudingen. Dus toen ik googelde kwam ik idd andere maten tegen. Met wat eigen gegoochel kom ik tot een bijzonder smakelijk gebak. Maar.. volgende keer nog wat minder suiker is helemaal niet verkeerd!

Millionaire's Shortbread

Ingrediënten Shorbread
250 gram bloem
75 gram suiker (dit keer kristal, volgende keer witte basterd)
175 gram roomboter op temperatuur en iets om je vorm in te vetten
snuf zout

Karamel
400 ml of 1 blikje gecondenseerde melk (in die van mij was al suiker toegevoegd)
75 gram roomboter
75 gram bruine basterdsuiker
Zeezout (grovere korrels, daar gaat het om)

Toplaag
200 gram pure chocolade

Bereiding
Vet een lage bakvorm in met een beetje boter. Meng bloem en suiker en zout in een beslagkom, kneed er met je vingers de roomboter doorheen tot een kruimelig deeg. Kneed het dan kort met twee handen tot een bal en leg dit in de bakvorm. Uitduwen tot de bakvorm volledig bedekt is. Prik er met een vork oppervlakkig veel gaatjes in (niet tot de bodem). En bak de koek ongeveer 20 minuten tot lichtbruin op 165 graden heteluchtoven. Laat de koek afkoelen in de vorm.

Tijdens het afkoelen van de shortbread, maak je de karamel. Voeg in een klein steelpannetje de gecondenseerde melk, bruine suiker en boter. Breng dit al roerend langzaam aan de kook. Blijf roeren, maar zet het gas of whatever laag. Laat de karamel zachtjes roerend indikken, totdat het bijna van de pan loslaat. Giet het dan uit over de bijna afgekoelde shortbread en laat afkoelen in de koelkast.

Strooi wat zeezout over het bijna afgekoelde karamel. Neem een klein steelpannetje en een grote pan met heet water, doe de brokken chocolade in het steelpannetje en laat dit au bain marie smelten onder roeren. Daarna over de karamel uitsmeren en laten afkoelen in de koelkast.

Snijden
Voor het in stukjes snijden kun je een groot mes even flink heet maken onder de kraan en dan voorzichtig op de chocolade duwen. Deze smelt, waardoor je de shortbread in stukjes kunt snijden.

Afdrukken