Recept: Tomatentaart

Tomatentaart geïnspireerd door verschillende recepten. Ik had een fijne oogst tomaten dit jaar, en wilde er iets speciaals mee doen (afgezien van de 6 bakken tomatensaus die ik maakte en invroor voor later).

tomatentaart

Het deeg voor de tomatentaart komt van Rennie’s Franse keuken; ik ontdekte haar site ergens in augustus en vond dit recept. Het meest geweldige er aan is dat je het voor zoet en hartig kunt gebruiken, en het is super makkelijk te maken.

Ingrediënten
250 gr bloem
100 gr lauwwarm water
100 ml zonnebloemolie
1/2 zakje bakpoeder
1 snufje zout

Alles bij elkaar in een kom. Deksel er op. Flink schudden en klaar! Vet dan de vorm in met wat zonnebloemolie of boter en verspreid het deeg over de vorm. Dan komt de vulling;

De oorspronkelijke vulling komt van Ottolenghi maar ik maakte het anders.
Update:
Deze hoeveelheid vulling is teveel voor de taart die ik maakte. Het zou beter zijn om de helft minder te gebruiken en meer tomaten, zodat het vocht van de tomaten goed in de vulling kan trekken.

Ingrediënten
140 gram boter
2 eieren losgeklopt
65 gram paneermeel
80 gram amandelmeel
2 tenen knoflook fijngehakt
125 gr Bertine of andere zachte geitenkaas
15 gr tijmblaadjes
1 tl zout

Klopt de boter bleek en luchtig. Mix dan stukje bij beetje de eieren er door en daarna alle overige ingrediënten. Smeer de vulling gelijkmatig uit over het deeg.

Verder nodig
1 kilo tomaten
Zout en peper
optioneel olijven in plakjes gesneden

Drapeer de tomaten in plakjes van ongeveer een cm dik over de vulling, alsof het dakpannetjes zijn. Dan een snufje zout,
wat zwarte olijven in stukjes, olijfolie en zwarte peper uit de molen er overheen. In mijn oven op 180 graden na 25 minuten op alleen onderwarmte, ongeveer een half uurtje. Smakelijk!

Afdrukken