Recept: Gevulde speculaas

Afgelopen dinsdag was ik met m’n zusje de stad in en vond bij Dille & Kamille per ongeluk een bakvorm precies geschikt voor gevulde speculaas.

taartvorm-rechthoek-losse-bodem-anti-aanbak-2 IMG_7331

Gisteren maakte ik het deeg en liet dit overnight in de koelkast. Vanochtend de rest.

IMG_7324

IMG_7328

Als je nog niet eerder zoiets gemaakt hebt, dan maak je vast en zeker wat beginnersfouten. Zo had ik de vorm al flink ingevet toen ik de tip ‘gebruik het blik om de deksel te maken’. Tja.. volgende keer beter.

Het deeg laden ging niet heel makkelijk, maar door het deeg uit te rollen tussen twee vellen vershoudfolie ging dat redelijk goed. De taart uit de vorm krijgen; daar heb ik hulp voor ingeroepen in de thuisbakkersgroep; Frans K. maakt deze speculaas regelmatig, en hij wist me te vertellen dat je de vorm 5 a 10 minuten kunt laten afkoelen, tot je ‘m net kunt vasthouden. Dat leek me een stuk makkelijker dan met twee van die ovenwanten prutsen; dan gaat je taart zeker stuk. En inderdaad, dit werkte prima. Twee smalle glazen onder de vorm gezet zodat je de buitenkant er zo af kon laten zakken. Toptip!

Op de een of andere manier is de speculaas in het midden in de oven gescheurd. Maar gelukkig krijgen we ‘m, toch niet heel naar binnen ?

Tips:
– Gebruik de vorm (voordat je deze insmeert!) om je deksel af te meten
– Laat de vorm 5 a 10 minuten afkoelen, zodat je ‘m met blote handen kunt lossen

Afdrukken