Recept: bananenbrood chocola en gember en glazuur

Dus deed ik het recept van eeuwen geleden voor bananenbrood, maar dan anders. Een reep Belgische pure chocolade (85% hmmmm), die was in december 2017 in de aanbieding geweest en had ik maar meegenomen voor je weet nooit. 3 overrijpe bananen, en in plaats van bruine suiker, witte basterdsuiker. De specerijen er niet in gedaan. Maar wel een theelepel djahé. Iets meer dan de helft van de chocolade fijngehakt. En drie bolletjes stemgember fijngehakt. Met die ingredienten en een scheutje citroensap het bananenbrood van gebakken in een ronde springvorm. Hij was niet zo hoog gerezen als ik eigenlijk verwachtte, maar dat gaf niks.

20170118_IMG_3954

Ingrediënten:

Droog
2 koppen zelfrijzend bakmeel
1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
3/4 kop witte basterdsuiker
2 theelepels djahé
flinke reep pure chocolade 70 of 85%

Nat
3-4 geprakte overrijpe bruine bananen
2 eieren
1/2 kop gesmolten boter, of zoals ik gebruik; zonnebloemolie.
3 bolletjes stemgember

Bereiden:
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 C, en vet een bakvorm in met een beetje boter of olie. Mix alle droge ingrediënten in een grote schaal door elkaar, behalve de suiker. Mix met mixer alle natte ingrediënten door elkaar in een kleinere, hogere schaal, inclusief de basterdsuiker en fijngesneden stemgember. Dan schep je voorzichtig de natte en droge ingrediënten door elkaar. Niet te lang, maar tot alles goed gemixt is. Anders wordt het brood te stevig. Schep het deeg daarna in de ingevette bakvorm en bak het brood op 170 C ongeveer 60-70 minuten. Door een breinaald in het midden in te prikken, kun je zien of het brood gaar is, (deze moet er schoon en droog uitkomen). De bovenkant van het brood moet er mooi bruin uitzien. Haal het brood dan uit de oven, laat afkoelen voordat je deze uit de bakvorm schudt.

Ik sneed de cake met een broodmes door de midden, smeerde de onderste helft sierkweegelei in en legde daarna de andere helft er weer bovenop.

20180119_IMG_3964

Glazuur
25 gram roomboter
40 gram poedersuiker
20 gram witte basterdsuiker
100 gram verse roomkaas (mon chou)
1 tl vanille extract

Roomboter op kamertemperatuur, mixen met de 2 soorten suiker en dan de roomkaas erdoorheen. Als laatste het vanille extract.

20180119_IMG_3965

Over de cake spatelen

20180119_IMG_3966

en daaroverheen kun je dan nog wat chocolade raspen. Laat de taart vervolgens in de koelkast opstijven.

20180119_IWDR5110

Afdrukken