Recept: Zachte hamburgerbroodjes

IMG_9791i

Voor 10 grote broodjes of meer kleinere broodjes

Ingrediënten
600 g bloem

8 g gist

14 g suiker

1 ei (geklutst)

8 g zout

100 ml zonnebloemolie (olijfolie kan ook)

300 g volle yoghurt (kun je vervangen; 250 ml melk)

150 ml warm water (kun je vervangen met door melk)

30 ml zonnebloemolie

Voor er overheen:
melk
sesamzaadjes

Bereiden
‘Voeg de bloem, gist, suiker, ei, zout en zonnebloemolie in een kom en meng samen. Voeg de yoghurt en warm water beetje bij beetje toe, kneed het zo’n 10 tot 15 minuten samen. Het deeg is erg plakkerig, blijf kneden. Op het eind voeg je 30 ml zonnebloemolie toe, kneed zo’n halve minuut samen. Dek af en laat het rijzen op een warme plek voor een uur of tot het in omvang is verdubbeld.’

Kijk, dat is het oorspronkelijke recept. Maar aangezien ik m’n deeg in de bbm laat kneden, gaat daar in eerst alle vochtige ingrediënten inclusief het zout, en daarna meel in porties, maar dat maakt in wezen niet zo veel uit. Gist laat ik altijd eerst met een klein beetje water en een theelepeltje suiker opstarten voordat ik het erbij doe. 15 minuten kneden in de bbm, dan eruit halen. Het deeg is behoorlijk kleverig, en laat het ongeveer een uurtje rijzen.

Stort dan het deeg op een ingevette werkplek en verdeel het in 18 porties. Maak er bollen van (lekker opbollen) en leg het op een bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het met melk en strooi er sesamzaadjes op. Laat het nog een half uur rijzen op een warme plek. Ik leg daar meestal plastic overheen met een dekentje of theedoek.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C (conventionele oven op 200 °C) voor zo’n 14 tot 20 minuten. In mijn oven duurt het ongeveer 20 minuten, dan zijn ze mooi glimmend en gaar.

Dek de broodjes direct af met een theedoek als ze uit de oven komen.

IMG_9802i
Afdrukken

Afdrukken