Recept: Kersttulband

En ik zou mezelf niet zijn, wanneer ik niet een probeersel maakte van verschillende recepten om een overheerlijke kersttulband te bakken. Hier een combinatie van verschillende recepten, waaronder Rutger bakt, Cees Holtkamp en nog een paar…

IMG_4246Fotograaf: JeroenC71

Vulling:

 • 1 zakje vanillesuiker
 • 75 gram sultana’s en blanke rozijnen
 • 125 gram fijngehakte gedroogde vijgen, fijngehakte gedroogde abrikozen, sukade
 • 50 gram cranberry’s
 • 1 dl port of cognac
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 1 tl kardemom

Bereiden vulling 2 dagen tevoren:

Doe alle ingrediënten in een pannetje (behalve de vanillesuiker), breng het spul aan de kook en laat het zachtjes onder af en toe roeren zo’n 5 a 10 minuten pruttelen. Daarna de vanillesuiker er door roeren, afdekken en wegzetten. Af en toe nog even doorroeren. Er kan een dl extra sterkte drank bij, dan ongeveer 15 minuten laten pruttelen. Zelf vond ik ’t niet nodig om er meer in te doen.

Ingrediënten:

 • 250 gram amandelspijs
 • 200 gram roomboter
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eieren
 • snufje zout
 • beetje citroenrasp
 • 1 zakje vanillesuiker

Bereiden:

Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. Vet de tulbandvorm in met boter en bestrooi deze met poedersuiker. Mix dan de boter en suiker & vanillesuiker door elkaar. snufje zout er bij. Dan 1 voor 1 de eieren. Vervolgens de amandelspijs verbrokkelen en door het mengsel mixen. Zelfrijzend bakmeel toevoegen. Schep 1 a 2 eetlepels bloem of bakmeel door de vulling (zodat deze niet helemaal naar de bodem zakt tijdens het bakken) en schep dan de vulling door het cakebeslag. In de tulbandvorm en gladstrijken aan de bovenkant. 70 a 90 minuten bakken (in een conventionele oven voorverwarmen op 180 graden, bakken 60 a 70 minuten). Met een satéprikker of breinaald checken of de cake gaar is. De prikker/breinaald moet er schoon uitkomen. Dan de tulbandvorm uit de oven halen en enigszins laten afkoelen. Vervolgens de cake eruit schudden en verder laten afkoelen op een rooster. Bestrooien met poedersuiker.
Geniet!

Update:

Heerlijk! Maar volgende keer iets minder amandelspijs er in is niet verkeerd; ik vind het iets te overheersend, en zo’n 100 gram meer vruchten/rozijnen kan ook. Super lekkere kersttulband, geweldig recept!

Afdrukken