Recept: Boerenkoolburgers

Hmmm, wat zullen we nu weer eens met boerenkool doen in plaats van stamppot? Deze burgers zijn, mits gekruid naar smaak, goed te eten! Ik heb er een dag later zelfs nog een doorgesneden, even opgebakken aan beide kanten en op een broodje met tomatenketchup gegeten, superlekker 🙂 Let wel; je hebt een keukenmachine of sterke staafmixer nodig!

Ingrediënten

  • 300 gram panklare boerenkool
  • 1 blik of pot kikkererwten of linzen (310-350 gr)
  • 50 gram havermout
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil (optioneel)
  • 1 ei, losgeklopt
  • zout & peper
  • Kruiden naar smaak. Zelf gebruik ik Garam massala en gerookte paprikapoeder

Bereiden

Doe de boerenkool in een vergiet, of grote platte schaal en schenk er ongeveer 1 liter kokend heet water overheen. Even laten staan en dan goed uit laten lekken en afkoelen.

Spoel de kikkererwten of linzen in een vergiet af onder koud stromend water en laat uitlekken.

Kikkererwten of linzen met de havermout in de keukenmachine, zout, peper en kruiden erbij, en meng alles tot een stevige puree. In het oorspronkelijke recept meng je nu eerst de boerenkool erbij en een deel van het ei; de puree mag niet te dun worden. Zelf mengde ik het ei eerst door de kikkererwten tijdens het pureren, daarna pas de boerenkool. In een grote platte schaal deed ik er een klein beetje paneermeel bij. Ik deelde de massa op in achten, draaide daar bollen van en drukte die plat.

Laat ze daarna tenminste een half uur opstijven in de koelkast. Vervolgens bak je ze in een beetje olijfolie of zonnebloemolie aan beide kanten lekker bruin.

Tip:
Heerlijk met gebakken aardappeltjes, Amsterdamse uien en tomatenketchup 🙂

En als je het nog anders wilt; je kunt ze ook bereiden alsof het falafel-balletjes zijn. Kleiner en platter, hop in een pitabroodje met saus!

Afdrukken