Oudejaarsdag

Oliebollen
Ach, wat moet je anders doen op zo’n dag dan …

En ze zijn LEKKER!

Neem 2 pakken oliebollenmix, een doosje bigareaux, een half doosje gesneden sucade en 2 ons blanke rozijnen, 2 flessen zonnebloemolie.

Verder heb je nodig: een grote, diepe pan om in te bakken, twee schalen of pannen om deeg in te maken, twee oude, schone theedoeken (die je later kunt weggooien) twee plastic tassen van een ons bekende supermarkt een mixer met deeghaken, twee lepels, een schuinspaan en een vork. Een schaal met keukenpapier, wc papier of servetten.

Snijd de bigareaux in stukjes. Mix het deeg op de beschreven wijze van de verpakking en voeg de helft van de bigareaux, rozijnen en sucade toe. Maak de theedoek vochtig en leg deze strak over de schaal. Daar omheen de plastic zak. Een halfuur tot driekwartier laten rijzen. Dit is 1 lading oliebollen. Laat de olie in de pan langzaam heet worden (niet op al te hoog vuur). Voor de zekerheid, op het achterste pitje van je gasfornuis en de deksel van de pan ernaast laten liggen. LET OP: mocht de vlam in de pan slaan; NOOIT WATER GEBRUIKEN OM TE BLUSSEN!!! Met de deksel doof je het vuur. Daarna neem je twee lepels, schep wat van het deeg en laat een bolletje in de olie vallen. Het gaat een beetje sputteren onderin de pan, en als de olie goed is, komt het bolletje vanzelf omhoog. Duw deze in het begin af en toe een beetje onder, zodat de buitenkant goed dichtschroeit. Daarna langzaam bruin laten worden en af en toe een zetje geven, zodat deze omkieppert. Na zo’n twee uur bakken heb je als het goed is net zo’n schaal als hierboven.

Een goede jaarwisseling!

Afdrukken