Recept: Lamsbout met knoflook en ansjovis

 Zoals ik in Feestmaaltijden voor buiten eerder al schreef heb ik toen het recept Lamsbout met knoflook en ansjovis gemaakt. Het is wel lekker, maar zelf vind ik de knoflook en ansjovis te overheersend. Dus gisteravond een iets mildere versie. Ik was de knoflook totaal vergeten, heb in plaats van een grote bout, vier plakken gehaald bij de slager en enkel pistachenootjes (heel veel) erin geduwd. Daarna Griekse kruiden voor lamsbout erbij en in de oven. Samen met de krieltjes (verse oogst, veel zand krabben!) en spercieboontjes in tomatensaus met knoflook en uitjes was het een hele lekkere maaltijd. Het recept staat hieronder.
Lamsbout met pistachenootjes

Lamsbout met knoflook en ansjovis
Geweldige picknickkost. Braad het vlees en breng het op smaak met ansjovis en knoflook en het wordt een perfecte buitenmaaltijd: er hoeft geen saus bij.  Voor 8 porties.

Ingredienten

  • 1 lamsbout van een lam van 3-5 maanden oud, ongeveer 2,5 kg
  • 100 g ansjovis uit blik, uitgelekt en gehalveerd
  • 10 teentjes knoflook, in de lengte gehalveerd
  • 20 pistachenootjes, ontveld en geblancheerd
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • versgemalen zout en zwarte peper
  • 4 rode uien, ongepeld, gehalveerd
  • 2 el oude balsamicoazijn
  • 120 ml gecorseerde rode wijn

Bereidingswijze

Dep het lamsvlees helemaal droog met keukenpapier. Rol een ansjovisfilethelft om elke knoflookhelft en elk pistachenootje. Maak met een scherp mesje een aantal 2 cm diepe sneetjes in de vlezigste gedeelten van de lamsbout. Houd het lemmet in de inkeping, draai het en steek het ansjovisrolletje erin. Doe dit – met tussenruimten-  over het gehele bovenste gedeelte van de bout tot hij is bezaaid met deze smaakmakers. Leg de bout in een grote braadpan. Bedruip het lamsvlees helemaal met de olijfolie en strooi er zout en peper over. Braad het lamsvlees in een voorverwarmde overn op 190 oC, gedurende 20 minuten per 500 gr en nog een 20 minuten extra : 2 – 21/2 uur. Voeg circa 45 minuten voor het einde van de braadtijd de uien toe, met de gesneden zijden naar boven, leg ze helemaal rondom het gebraad. Neem het lamsvlees uit de pan als het gaar is en doe het samen met de uien over op een serveerschaal.

Druppel wat balsamicoazijn over de uien. Laat het vlees en zijn sappen iets stollen. Schenk dan het overtollige vet uit de braadpan en laat de ‘jus’erin: roer de wijn erdoor. ‘Kook op een matig vuur en roer tot de bezinksels oplossen en een een rijke dikke rode wijnsaus hebt. Schenk het in een goed afsluitbaar bakje en verpak het met de lamsbout en de uitjes.

Serveren

Snijd het vlees op de plaats van bestemming in dikke plakken, voeg een portie uien toe, plus de aangelengde rode wijnsaus.

Afdrukken