Recept: Saliekoekjes

Al een paar dagen heb ik in m’n hoofd om de Saliekoekjes uit ‘Vlug en Vers’ zie Receptenboeken te gaan bakken, maar het kwam er niet van. Vanochtend heb ik eindelijk het beslag gemaakt. Nou heb ik vorige week met zus A. inderdaad een salie plantje gekocht. Hij is alleen nog te klein… Dus toch maar de gedroogde salie genomen. Weet je dat dat een hele rare structuur heeft als je het verkruimeld?

Als ik straks terugkom van m’n fysio oefengroep, gaat er gebakken worden. Zijn ze lekker, dan schrijf ik het recept hier neer. Eigenwijs als ik ben 🙂 heb ik er natuurlijk toch weer iets speciaals mee gedaan. Speltmeel en maanzaadjes. Ben benieuwd.

Update:

De koekjes zijn klaar en ik heb ze al geproefd. Ik vind ze lekker, pittig, maar of Jeroen mijn lief dat ook vindt? Hier is in elk geval het recept.

Saliekoekjes

  • 250 gr bloem
  • 1 el bakpoeder (neem gewoon het hele zakje)
  • 30 gr boter, in blokjes
  • 60 gr Goudse kaas, geraspt (pittig belegen is nog lekkerder)
  • 2 el verse salie, fijngesneden (gedroogd en verbrokkeld mag ook 🙂
  • 1/4 tl cayennepeper (1 afgestreken tl pittige paprikapoeder)
  • 1,85 dl melk.

1. Zeef de bloem en het bakpoeder in een grote kom. Voeg de boter en de kaas toe en meng alles tot een grofkorrelig beslag. Voeg de salie en cayennepeper toe. Roer er een beetje melk door en kneed het deeg goed door elkaar. Voeg indien noodzakelijk nog wat extra melk of meel toe.

2. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkplank (ehm, tja, mijn aanrecht is nou niet wat je noemt een werkbank… dus heb ik er bakpapier op gelegd. Dat werkt wel, maar schuift een beetje) en rol het uit tot een dikte van 5 mm. Steek rondjes (hartjes, bloemmetjes oid mag ook) uit het deeg en leg deze op een bakplaat, met voldoende onderlinge tussenruimte. Bak de Koekjes in de oven die is voorverwarmd op 220 graden C in 15 minuten gaar.

Bewaren

Afdrukken